004369911060985

#Hanami Challenge!

A Japánban őshonos vadfajok között van néhány igazi cukiság, ilyen például az apró Shima Enaga madár. A Shima Enaga a hosszú farkú ezüst torkú cinege távoli, ázsiai rokona.

shima enaga japan madár kawaii hokkaido cuki madár

A Shima Enaga apró, Hokkaidó szigetén honos madarak, egy kisebb tenyérben kényelmesen elférnek. Gyakori, hogy kinézetük miatt vatta pamacshoz, vagy egy gyapjú pamacshoz hasonlítják őket.   A hímek és a nőstények pont ugyanúgy néznek ki és mindketten gondos, védelemező szülő hírében állnak.

#Hanami Challenge!

Ázsiában is számos cinege faj található, sűt tulajdonképpen Nyugat-Európától Oroszországon át egészen Japánig elterjedt, de a teljesen fehér fajta kizárólag Japánban, Hokkaidó szigetén őshonos. Hokkaidón hat nemzeti park és több kisebb védett park is található, így a sziget számos vadon élő állatfaj élőhelye.

Annyira kedvelt ez a piciny madár, hogy a pelyhes fehér arca és kis toll labdához hasonlító megjelenése számos kawaii termék ihlet forrása, ezért gyakran találkozhatunk vele főleg az északi részek ajándék boltjaiban.

A teljesen fehér megjelenése segít a madaraknak abban is, hogy zökkenőmentesen beleolvadjanak a téli tájba, ami lehetővé teszi számukra, hogy elkerüljék a ragadozókat.

Ennek ellenére a madarak kis mérete gyakran túlélési akadályokba ütközik. Ráadásul nem érzik jól magukat a rideg hideg éghajlaton, ezért főleg a hosszú teleken sok madár hullik el. Szerencse azonban, hogy eléggé termékeny fajról beszélünk és viszonylag gyorsan szaporodnak.

Egy madár egyszerre 7-10 tojást is tojhat. A nőstények 10-12 napig mozdulatlanul ülnek a tojásokon.A szülők felváltva viszik vissza a rovarokat a fészekbe a fiókáknak, amíg a fiókák elég idősek nem lesznek ahhoz, hogy magukról gondoskodjanak. Nagyjából 20 nap kell ahhoz, hogy a fiókák eléggé megerősödjenek ahhoz, hogy elhagyják a fészket, és ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a szülőknek folyamatosan táplálniuk kell őket. Ennél a fajnál érdekesség, hogy a fiókák táplálása egy közösségi feladat, így nem csak a szülők de más felnőtt egyedek is beszállnak az etetésbe.

Nem véletlen, hogy a Shima Enaga lakta erdők magas hangú csicsergéstől hangosak. Egy egy közösség akár 10-20 madárból is állhat, amelyek nagyon összetartanak. Az sem ritka, hogy más közösségbőll származó madarak is csatlakoznak, és más kifejlett madarakkal együtt segítik az utód utánpótlást.

A Shima Enaga rovarevő. Főleg ízeltlábúakat esznek, tojásokat, ​​óriáslepkéket és más lepke fajokat, de néha növényi eredetű anyagokat is fogyasztanak.

Hokkaidón csoportos vagy egyéni túrák által útra kelhetünk, hogy lefotózzuk ezeket a cukiságokat, ha alkalmunk van, érdemes egy ilyen kiránduláshoz csatlakozni.

japán kawaii madár shima enega hokkaido

Kerekes Viktória

Forrás:

https://www.blaininjapan.com/blog/the-shima-enaga-a-bonny-bird

Képek:

https://www.pinterest.at/pin/6544361950292285/