004369911060985

A róka az egyik legnépszerűbb állat a japán néphagyományokban. Alakja számos népmesében felbukkan, de találkozhatunk vele például a shinto szentélyek bejáratánál is.

A Miyagi Prefektúrában található Shiroishi város közelében lévő hegyekben található egy „falu”, amely több mint 100 állatnak és 6 különböző fajtájú rókának ad otthont. A Zao Róka Falu az egyik legjobb hely Japánban, ahol szinte vadon élő rókákkal találkozhatunk.


A rókák szabadon barangolhatnak egy rezervátum területén. A belépő megváltása után 100 jenért ennivalót is vásárolhatsz a rókáknak. Számos szabály létezik arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan szabad etetni a rókákat. A ketrecekben nem lehet etetni a rókákat, és ahelyett, hogy kézből etetnénk őket, oda kell nekik dobni az ételt. A személyzet japánul magyarázza el a szabályokat, és van egy táblájuk képekkel és piros X-ekkel, hogy így segítsen megértetni a látogatókkal a házirendet.

A Róka Falu első része leginkább egy állatsimogatóhoz hasonlít. Van néhány róka, akár ketrecben, akár nyakörvvel és pórázzal. Van néhány nyuszi is, amelyet megsimogathatunk, de akár kézbe is vehetünk. Ezen kívül vannak még miniatűr lovak és néhány kecske is. Megsimogathatjuk az állatokat és fotózkodhatunk is velük. De ez még nem minden.

A rókafalu nagy része nyitott terület, a rókák szabadon bejárhatják az egészet. Rengeteg fa és bokor van, és úgy érezhetjük magunkat, mintha a vadonban lennénk. A legtöbb róka itt van, minden fajtából és színből. Vannak, akik kíváncsian odarohannak hozzánk, mások pedig elmenekülnek. Sok róka alszik vagy pihen, ők is elképesztően aranyosak.

Néhány róka az etetés után egy darabig követhetnek minket, további falatok reményében. Ezen a helyen tényleg nagyon közel lehet kerülni a rókákhoz. Ne feledjük azonban, hogy ők mégis vadon élő állatok. Nem javasolt, hogy megpróbáljuk megérinteni őket, mert megharaphatnak minket. Némelyikük nyilvánvalóan barátságtalan, és elzárkózik tőlünk. Ezen a területen az alkalmazottak felügyelete alig vagy egyáltalán nincs, ezért legyünk nagyon óvatosak!

A rezervátumban természetesen építmények és kis házak találhatók a rókák számára, és van egy szentély szobrokkal és egy torii is. A környék gyönyörű és nagyon kellemes itt sétálni. A Miyagi Zao hegyek látványa is gyönyörű és igazán festői.
Jelenleg a belépő felnőtteknek 1000 jen, 12 éven aluliak számára ingyenes. A Róka Falu egy kis ajándékbolttal és élelmiszerbolttal is rendelkezik.

Ha szereted a rókákat, a természetet vagy az aranyos dolgokat, nagyon ajánljuk, hogy látogasd meg a rezervátumot. A Róka Falu 20-30 perces autóútra van a hegyekbe a Shiroishi vasútállomástól. Ősszel igazán festői látványban lehet részünk az odafelé vezető úton.

Ballagó Petra 

Források és képek:

https://en.japantravel.com/miyagi/zao-fox-village/10167

https://www.tohokuandtokyo.org/