004369911060985

Az egyik japán busztársaság, Shinki Bus úgy döntött, „nyugdíjas korba lépett” gépjárműparkját a teljes felszámolás helyett újra hasznosítja; a buszokat mobil szaunává alakítja.

sabus szauna busz japán turizmus érdekesség újra hasznosítás

A Himeji városát és a környező területeket kiszolgáló busztársaság évtizedeken keresztül tekintélyes közlekedési vállalat volt. Még a kabalafigurájuk, Nikopa-chan is döntős volt a 2017-es és a 2019-es országos buszkarakterbajnokságon.

Ez a verseny azonban most határozatlan ideig szünetel, mivel az egész közlekedési ágazatot nagy csapásként érte a covid járvány. Főleg az autóbusz-társaságok éltek már nehéz időket a népesség csökkenése és az általános életmódbeli változások miatt, de az elmúlt két évben az ingázás és a turizmus óriási visszaesése rendkívül megnehezítette a buszjáratok működését.

sabus szauna busz japán turizmus érdekesség újra hasznosítás

Shinki Bus alkalmazkodásának egyik módja a mobil szauna piac diverzifikációja. Ennek az új szolgáltatásnak a neve SABUS, ami a „szauna” és a „busz” portékája.

Ahelyett, hogy tönkre tenné az értékes teret, a Shinki jelenleg egy leszerelt városi buszt alakít át teljes értékű, kerekes gőzfürdővé. Ennek megvalósítása érdekében a cég létrehozta a „Ribahsu” nevű leányvállalatot is, amely japánul az „újjászületés” és az „új busz” kifejezések összetétele.

A busz belsejének nagy részét kifogástalan minőségű fából alakították ki, és a megállást jelző gombok egy részét a gőz generálására lehet majd használni.

sabus szauna busz japán turizmus érdekesség újra hasznosítás

A SABUS-t nagy területeken kívánják parkoltatni különleges események alkalmával, de az ülésen lévő hevederek és fogantyúk arra utalhatnak, hogy egy tényleges mozgó szauna működtetése is lehetséges.

A SABUS működésével kapcsolatos további részletek várhatóan 2022. februári befejezési dátum közeledtével kerülnek majd nyilvánosságra. Ez az első a Ribahsu által tervezett újra pozícionált buszjáratok sorában, mely mobil napközbeni pihenőhelységekként vagy mobil zuhanyzó- és fürdőállomásokként betöltött funkciója hasznos támogatást nyújthatnak a katasztrófa sújtotta területeken is.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Shinki Bus abban bízik, hogy a polgármesterektől a szerzetesekig mindenki kedveli a jó szaunákat.

sabus szauna busz japán turizmus érdekesség újra hasznosítás

Ballagó Petra

Forrás: