004369911060985

Ahogy a kintsugi az eltört kerámiáknak arany, ezüst vagy platina ötvözettel kevert ragasztó-lakk keverékkel ad új életet és értelmet, ezzel értékesebbé teszi a tárgy történetét, addig a sasikó technika valahogy hasonlót művel a textilekkel.

Eredetileg a ruhaneműknél használták, sőt használják a mai napig. Ma főleg dekorációs jelleggel, azonban korábban ezzel a technikával javították a halászok öltözékén a foltokat, sérüléseket.

A technika maga nem bonyolült: sima öltések, azonban a megjelenésük esztétikus összhangot ad, egyszerű, geometrikus formákban elhelyezkedő öltések sűrűn egymás mellett. És ahogy a kintsuginél, itt is megjelenik a wabi-szabi gondolata, a hibákra olyan lehetőségként tekinteni, hogy általa valami szebbet teremtsünk, megtartva az eredeti tökéletlenségét.   

Persze a sashiko egy olyan technika, amelyet gyakorta alkalmaznak ép anyagokon is. Például egy kedvelt párosítás, hogy indigo kék színű anyagra mindenféle geometrikus formában öltéseket készítenek fehér, halvány szürke vagy világos színű fonallal. Persze felhasználásának csupán a képzelet vet határt, a táskától a tárcákig, sálak, takarók, pohár alátétek….mind mind gyönyörűek shashikó technikával díszítve.

Ti mit készítenétek belőle?

Kép forrása: www.tezukuritown.com/nv/g/g105739/