004369911060985

Sesshōseki (殺生石) a japán „gyilkos kő”, amely állítólag egy gonosz, kilencfarkú rókaszellemet tartalmaz, idén tavasszal kettéhasadt.

sesshoseki tamammo no mae japán youkai kitsune kilenc farkú róla szellem

A gyilkos kő a Nikkō Nemzeti Parkban található és állítólag egy gonosz kilencfarkú rókaszellemet zártak bele, évszázadokkal ezelőtt. Ez szabadulhatott a világra, amikor 2022 március 5.-én kettéhasadt, legalábbis ha hiszel a japán mitológiában.

Senki sem tudja pontosan, mi okozta a kő megrepedését.  A gyilkos kő közel 900 évig egy darabban állt ugyanott, mielőtt kettő tört volna.

Persze van tudományos magyarázat is erre, az azt megelőző hideg téli hónapok és a kő belsejébe behatoló víz, ami megfagyhatott és belülről szétrepesztette. Mégis, akik hallották már a Sesshōseki legendáját és azt, hogy hogy került minden idők egyik leggonoszabb és legősibb yōkaija a kő belsejében, akaratlanul is gondolkodóba esnek.

A legendának több változata is létezik, de a legtöbb az alap mesét ugyanúgy meséli.

A történetek a nyugalmazott Toba császár körül összpontosulnak, aki 1107 és 1123 között uralkodott Japánban. Az udvarában élt egy különlegesen szép nő, aki persze felkeltette a császár figyelmét. Persze senki sem tudta, hogy ez a szép nő valójában egy alakváltó kilencfarkú kitsune, azaz a legerősebb róka szellemek egyike.

Ahogy a nő egyre közelebb került a császárhoz, a császár súlyosan megbetegedett. Egy udvari asztrológus jóslása és a kor legnagyobb orvosa segítségével megállapították, hogy valószínűleg valaki mérgezi a császárt és egy gyógyító rituálé a szépséges nőre terelte a gyanút. A nő amint megneszelte, hogy rá gyanakodnak, elmenekült az udvarból.

Toba hűséges követői utána mentek és egy nagy csatározást követően győzedelmeskedtek felette.

Amikor az egyik harcos meglőtte egy nyíllal, a fizikai formáját megölte, így a szelleme összezsugorodva egy kővé változott. A történetnek itt nincs vége, hiszen még nemzedékekkel a róka szellem kőbe zárása után is azok, akik megérintették valamiért ezt a követ, meghaltak. Innen ered a gyilkos kő elnevezés.

tamamonomaie jpán kitsune youkai

Persze nincs bizonyíték a kő természetfeletti képességeire. A Sesshōseki egy lávakő és Nasu vulkanikusan aktív területén található. Mivel a vulkáni tevékenység miatt ebben a térségben kitörő gázok (hidrogén-szulfid és kén-dioxid) szabadulnak fel, az évek során néhány állatot vagy embert is megölhettek a közelében. Ez adhat hátteret a mondának is. A buddhizmusban a Sesshō kifejezés az élet elpusztítására utal, és így az egyik legrosszabb bűnt jelenti.

Az évszázadok alatt a szikla népszerű turisztikai célponttá vált. Persze minden idők egy legveszélyesebb yōkaiának a történetét is őrizték ez által, nemzedékről nemzedékre.

Miután a kő megrepedt 2022. március 5.-én, gyorsan bejárta az internetet a híre, talán tavasszal Te is találkoztál vele.

Vannak, akik ezt úgy értékelik, hogy a kilencfarkú róka szellem ismét rászabadult a világra. Maga az időzítés sem lehetne ennél szürreálisabb, hiszen ahogyan Toba császár idejében az események hasonlatosak voltak abból a szempontból, hogy most a kő repedését egy komoly betegség (covid) és háborúskodás (orosz-ukrán háború) előzte meg.

Kertész Alexandra

Forrás: https://edition.cnn.com/2022/03/31/world/japanese-killing-stone-spirit-scn/index.html

Kép:Von 663highland, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71692415,

és saját rajz