004369911060985

A Shinigami fogalma az olyan halottak szellemeire utal, amelyek megszállják vagy kísértik az élőket. Általában úgy néznek ki, mint az emberek, de szürke, a hullákhoz hasonlóan sápadtak, emellett szörnyű vonásokkal rendelkeznek. Bár nevükben szerepel a kami szó, valódi természetük közelebb áll egy kísértethez vagy ártó rossz szellemhez, mintsem egy istenhez.

shinigami death note japan youkai szellem

A Shinigamit vonzza a halál jelenléte. A nemrég elhunyt holtteste körül ólálkodnak. A gonosz által uralt területeken tanyáznak – különösen olyan helyeken, ahol durva halálesetek, például gyilkosságok vagy öngyilkosságok történtek. Kísértik ezeket a tisztátalan területeket, és az arra járó emberekre vadásznak.

A yōkai kísérti az embereket és megváltoztatja viselkedésüket. Áldozatai a halál és az öngyilkosság vágyának megszállottjai. Megszállnak minden rossz dolog miatt, amit elkövettek, és ezzel felélesztik az öngyilkosság utáni vágyukat. A shinigami-t általában a rosszéletű és gonosz emberek vonzzák, de nem kizárt, hogy véletlenül más is meglásson egy halálistent. Ebben az esetben az illető természetellenes és erőszakos halálra van ítélve.

Régiónként eltérő a shinigami -ról alkotott kép és a velük való bánásmód. Kumamoto prefektúrában úgy gondolják, hogy bárki, aki nemrégiben elhunyt teste melletti éjszakai virrasztáson vesz részt, a shinigami hazáig fogja követni. Hazatérve meg kell innia egy csésze teát vagy ennie kell egy tál rizst, és le kell feküdnie aludni, különben a shinigami megszállja.

death note shinigami japán halál youkai szellem

Eredete:

A Shinigami egy közkeletű nézethez kapcsolódik, miszerint a gonosz gonoszt szül. Ha gyilkosságra vagy öngyilkosságra kerül sor egy bizonyos területen, akkor biztos, hogy hamarosan újabb gyilkosság vagy öngyilkosság fog bekövetkezni ugyanazon a területen. A vérontás és a tragédia újra és újra megismétlődhet, amíg egy területet rituálisan meg nem tisztítanak, és az áldozatok lelkét nem békítik meg. Ez a téma jelen van az ősi legendákban, például a Heikei mesében, a középkori szellemtörténetekben, sőt a modern városi legendákban és filmekben is. A Shinigami kulcsfontosságú része ennek a ciklusnak; a gonosz halottak lelkei hívják a gonosz élők lelkét, és újabb atrocitásokra kényszerítik őket. Ha nem űzik el őket megfelelően, a halálnak ez a köre örökké tarthat.

A Shinigami kultusza nagyon népszerű a japán popkultúrában is. Alakja számos népszerű animében felbukkan, mint például a Yu-Yu Hakusho, a Soul Eater, Bleach, Naruto, stb. De ismertségét illetően az igazi áttörést a 2006-os Death Note – A halállista c. anime sorozat hozta meg, amelyben a halál istent Ryuk-nak nevezik.   

death note halál isten japán youkai

Ballagó Petra

Forrás:

Képek:

https://weheartit.com/entry/349203992
error: Content is protected !!