Biztosan sokaknak ismerős a népszerű spanyol főétel, a paella, mely egy rizses egytálétel sok zöldséggel, csirkehússal és némi tenger gyümölcsével.

Mivel a rizs Japánban alapvető élelmiszernek számít, ne csodálkozzunk, hogy nagyon sokféle fogást készítenek belőle. A hideg évszak beköszöntével távol-keleti barátaink is szívesen fogyasztanak laktató, tápértékben gazdag ételeket. Ezek közül az egyik legismertebb a Takikomi gohan, amely egy olyan rizses egytálétel, ami főleg gombából, sárgarépából, bambuszrügyből, lótuszgyökérből, csirkehúsból, néha garnélarákból is áll.
Hozzávalók:
- 2 és 1/4 csésze japán rövid szemű rizs
- 25 dkg csirke comb (csont nélküli, apróra vágott)
- 1 teáskanál szójaszósz
- 4 shiitake gomba (a szárát eltávolítjuk és vékonyra szeleteljük; ha szárított gombát használunk, akkor vízzel feloldjuk)
- 20 g lótusz gyökér (nyers vagy szárított)
- 20 g bambuszrügy
- 10 dkg asari (kagyló), vagy ebi (garnélarák)
- 1 sárgarépa
- 2 és 1/2 csésze víz (szükség szerint további víz)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 1/2 teáskanál só
Opcionális: Kizami nori (vékonyra szeletelt szárított hínár a díszítéshez)
Elkészítése:
1. A rizst megmossuk és szűrőedényben leszűrjük. Tegyük félre 30 percre.
2. Zöldségek közül a répát hámozzuk meg majd vágjuk kis darabokra, a többi zöldséget is aprítsuk fel kisebb darabokra.
3. Tegyünk 2 és 1/2 csésze vizet egy edénybe. (ha rendelkezésre áll rizsfőző, akkor azt használjuk.) Adjunk hozzá a rizsecetet, a szójaszószt és a sót. A forrásban lévő folyadékot felmelegítjük. Adjunk hozzá csirkét, sárgarépát, lótuszgyökeret, shiitake gombát és a bambuszrügyet és a kagylót/garnélát a folyadékhoz, és pároljuk körülbelül 5 percig. Ezután vegyük le a tűzről és hűtsük le.
4. A párolt hozzávalókat (zöldség, csirke, kagyló/garnéla) és a folyadékot szűrőedény segítségével válasszuk szét, de a pároló folyadékot tartsuk meg.
5. Adjunk hozzá egy kevés vizet a forrásban lévő folyadékhoz, hogy összesen 2 1/2 csésze folyadék legyen.
6. Tegyük a megmosott rizst a rizsfőzőbe, és öntsük a folyadékot a rizsre. Enyhén megkeverjük, és helyezzük a tetejére a párolt hozzávalókat. Indítsuk el a rizsfőzőt. Amikor a rizs megfőtt, hagyjuk a rizst körülbelül 10 percig gőzölni, mielőtt kinyitnánk a rizsfőző fedelét.
Óvatosan keverjük össze a rizst és a hozzávalókat egy rizslapáttal (shamoji), amíg a hozzávalók el nem keverednek.
Tálaljuk kis rizses tálkákban, vagy díszítsük kizami norival (vékonyra szeletelt szárított hínárral), vagy aonorival (finomra őrölt zöld algaporral).