004369911060985

Emlékeztek a Chihiro szellem országban című film onsen tulajdonos vezetőjére, Yubāba-ra, a nagyfejű, nagyi kontyot viselő öreg nénire, akinek egy óriási bibircsók éktelenkedett a homlokán?

A Chihiro szellem országban, angol nevén a Spirited Away egy ikonikus Ghibli anime. Akik egy kicsit ismerik a japán folklórt és a japánok gazdag szellemekről alkotott hiedelem világát, bizonyára sok karaktert felismertek a film nézése során.

Ez nem meglepő, Miyazaki Hayao többször nyilatkozott úgy, hogy nagyon vonzódik azokhoz az „egyszerűbb időkhöz”, amikor az emberek hittek a kamikban és más természet feletti lényekben. Nem véletlen, hogy ezek a karakterek és a Japán mesék, mondák alakjai gyakran megjelennek az animéiben egy nagyon színes, mozgalmas, konkrét üzenetet és tanulságot hordozó kép világba öltöztetve.

yama uba, youkai, jokai japán szellemek

Az egyik ilyen szereplő (a sok közül) Yubāba karaktere. Ő például egy kevésbé ijesztő megjelenésben, de a hírhedt Yama-uba hegyi boszorkány karakter megformálója. Ő is egy  yōkai (妖怪) és sok történet szól róla. A filmben egy kedveskedő öreg néni szerepében tetszeleg, aki természet feletti erejével képes embert állattá változtatni vagy neve átírásával rabul ejteni a lelkét. Itt is egyértelműen gonosz karakter, talán egyetlen ebben a filmben. A filmben megjelenő óriás baba karakterének szintén a japán folklór történetek adtak ötletet, ugyanis a hegyi boszorkány ezen történetek szerint rendelkezik egy tápláló, oltalmazó személyiséggel is.

yubaba yama uba japán szellem világ youkai Chihiro szellem országban

Ha olvassátok a blogunkat a japán kultúráról, akkor lehet emlékeztek Kintarō (金太郎) vagy más néven az „Aranyfiú” történetére. Az emberfeletti erővel rendelkező gyermeket a legenda szerint egy yama-uba nevelt fel az Ashigara-hegyen. A fiú barátságot kötött a hegy állataival, később pedig elkapta és legyőzte a szörnyűséges Shuten-dōji-t (酒呑童子), a démon királyt (az onik legfőbbikét) is, aki rettegésben tartotta a környéket.

Ebben a történetben is megjelenik a yama-uba gondoskodó személyiségére tett utalások, hiszen anyjaként nevelte Kintarōt, akinek vér szerinti anyja vagy meghalt, vagy nem is tudni, ki volt. Persze számos rém történet is kering róla, amellyel a huncut gyerekeket rendszerint nevelői szándékkal ijesztgették. Egy ilyen, amikor a Yama-uba embereket állatokká változtat azért, hogy aztán megegye őket. Másik kedvelt story, hogy a hegyek között utazó embereket este szállással kínálja a kedves öreg nénike, aki aztán éjjel boszorkánnyá változik és felfalja áldozatait.

Tehát az emberek félelme mögött a nép hagyományokban fennmaradt számos történet és rémtett áll, amelyet mint yama-ubának tulajdonítanak. Egy, a yōkaiokkal foglalkozó forrásban például azt olvastam, hogy ha a yama-ubával találkozunk, nem szabad mosolyogni. Ha nevetünk, a yama-uba megöl minket, ezért leszegett arccal kell elhaladni mellette (gondolom ha ez épp eszünkbe jut, amikor a hegyekben egy idős nénivel találkozunk…). Yamayorou-nak (ヤマジョロウ) hívják, Kawayorou-nak (カワジョロウ), ha a folyó parton.

Ugyanakkor erős anyai ösztönökkel rendelkezik a yama-uba és eléggé termékenyek is. Gyermeki közül sokan híres harcosokká válnak. Családjukat odaadóan gondozzák és persze minden rossztól megvédik.

Visszakanyarodva a Chihiro szellemországbanra, ezek a személyiségek és az ember állattá történő elvarázslása ebben a filmben is jelen van, sőt, a főhőst az motiválja a kemény munkára, hogy kiérdemelje azt, hogy szülei ne maradjanak örökké malacok és megmentse őket attól, hogy őket is megegyék.

Neked melyik a kedvenc Miyazaki Hayao filmed?

Írta: Kertész Alexandra

Források:

A yōkaiokról és köztük yama ubáról:  https://www.nichibun.ac.jp/YoukaiCard/0870054.html

https://www.univie.ac.at/rel_jap/kami/Yamauba

Kép:

Totoya Hokkei yama-uba ukiyo-e ábrázolása: Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=625586

Kintaro és Yama-uba

Készítette: Lemon-s – 喜多川歌麿(Kitagawa Utamaro 1806 death), Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1466029

https://www.fandom.com/articles/living-history-modern-influential-artists