004369911060985

Talán sokak számára ismerős a 47 ronin című film, amelyben Keanu Reeves játszotta a főszerepet. A történet eredete a 18. századi Japánból származik, amikor 47 ronin bosszút állt a gazdájáért.

A ronin gazdátlan szamurájt jelent – ők azok a szamurájok, akik valamilyen oknál fogva elveszítették földesurukat. Aki egyszer roninná vált, az soha többé nem lehetett szamuráj, nem szolgálhatott senkit.

Roninná többféle okokból válhatott egy szamuráj:

1. a hűbérúr és családja meghalt/kihalt,

2. a hűbérúr elbocsájtja szamuráját,

3. a szamuráj engedély nélkül távozik,

4. ha egy roninnak gyermeke születik, ő maga is csak ronin lehet.

Amennyiben a hűbérúr harc során hal meg, úgy az őt szolgáló szamurájoknak kötelessége volt szeppukut, vagyis rituális öngyilkosságot elkövetni. Amennyiben ezt nem tették meg, azzal hatalmas szégyent vontak magukra életük végéig.

A 47 ronin története az úgynevezett Chūshingura  (vagy Ako-incidens) kapcsolódik, amikor Tokugawa Tsunayoshi megbízta az akoi földesurat (daimyou), Asano Naganorit, hogy fogadja a császári küldöttséget a palotában. Naganori mellé Kira Joshika ceremóniamestert állították, hogy segítsen az esemény megszervezésében. Az ünnepi napon azonban Naganori kardot rántott a ceremóniamesterre, melynek oka tulajdonképpen máig tisztázatlan, bár olyan feltételezések szárnyra kaptak, hogy Joshika megsérthette valamivel a földesurat. Tényleges támadás nem történt, a ceremóniamesternek egy haja szála sem görbült, viszont a cselekedetéért felelnie kellett: seppukura ítélték. Szamurájai így roninokká váltak, azonban ők 47-en bosszút kezdtek forralni, melyre sokáig készültek. A csapat vezetője Ooishi Joshino lett, az ő terve alapján vitték véghez bosszújukat, mely során betörtek az edoi palotába, hogy megöljék Kira Joshikát – őt tették ugyanis felelőssé nagyuruk haláláért.

A ceremóniamestert lefejezték, majd bevárták a hatóságokat. Mind a 47 ronint szeppukura ítélték, akik 1703. február 4-én végre is hajtották azt a Sengakuji templomnál.

Forrás:

https://www.tortenelemutravalo.hu/a-47-ronin-igaz-tortenete/

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!