japán teák
Japán édességek fajtái
Hozzávalók széles választéka, mint például rizs, liszt, vörösbab, zöldbab, gesztenye, szilva, datolyaszilva stb., valamint változatos gyártási módszerek, mint például dagasztás, gőzölés, sütés stb., adják a japán édességek különlegességét és részben ennek is...
Lucky Matcha
Hallottatok már a Lucky Matcháról? Ez az egyik legmagasabb minőségű matchából készül, amely Kiotó környékén található meg. Mielőtt a tealeveleket leszüretelik, kévékkel takarják le – ezek a kévék bambuszrácsból és rizsszalmából állnak. Májusban szedik le őket, az...
A zöld tea napja
Május 2.- Zöld tea napja(緑茶の日) A zöld tea, más néven "ryokucha" Japánban, évszázadok óta a japán kultúra alappillére. Egyedülálló íze, egészségügyi előnyei és kulturális jelentősége Japánban és az egész világon kedvelt itallá tették. A zöld tea története Japánban A...
Hallottál már a furicharól?
A Furicha egy viszonylag ismeretlen módja a bancha tea elkészítésének. Lényege, hogy a chasen keverővel a bancha teát addig keverjük, amíg egy vékony habos réteg nem keletkezik a tea tetején. Persze nem helyettesíti a machát és nem lehet vele össze se hasonlítani. Még...
Japán zöld teák világa: A Sencha (煎茶)
Japánban a legnépszerűbb tea, a Sencha (煎茶) egy friss, zöld színű - és ízű tea. Ez egy kislevelű tea, amely melegen vagy hidegen is fogyasztható, és Japán éves teatermésének több mint felét teszi ki. A sencha frissítő ízű, ami növényi, zöld, hínáros vagy füves...
Japán zöld teák világa: A Hōjicha ( 焙 じ 茶)
A Hōjicha ( 焙 じ 茶) egy pörkölt japán zöld tea fajta, vörösesbarna árnyalattal. A hōjicha összetett szó, mely a „pörkölt” (hōji) „tea” (cha) szavakból tevődik össze. Jellemzően banchából ( 番 茶, Japánban „közönséges teaként” is ismert, a szezon utolsó betakarításából...
Japán zöld teák világa: A Genmaicha (玄米茶)
A tea olyan ital, amelyet emberek százai és milliói fogyasztanak naponta. Valójában a víz után a tea a leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A Genmaicha (玄米茶) tea a bancha zöld tea és a pörkölt barna rizs keveréke. Diós és édes ízű, és Japánban népszerű ital,...
Japán zöld teák világa: A Bancha (番茶)
A Bancha (番茶, közönséges tea) egy japán zöld tea fajta, melynek fő jellemzője, hogy gyengédebb erősségű, mint a sencha. Az átlagember számára nehéz különbséget tenni a bancha és a sencha között. A különbség, ami azonnal szembetűnő, az ár lenne: a bancha mindig...
Teázás Japánban
A teázás élményét Kínának köszönhetjük, ahol a teafogyasztás már sok – sok évvel ezelőtt nem csupán gyógyászati okokból történt. Az emberek örömüket lelték benne. Japánban a teázás kiteljesedése a teaszertartások megjelenésével történt. A 15. századtól jelentős...
A tea Japánban
A tea a japánok életének mindennapi kelléke, mindegy, hogy étkezéshez vagy csak önmagában fogyasztják. A közönséges teától (bancha), a drága kitűnő minőségű teákig töretlen kereslet mutatkozik. A legjobb minőségű zöld teát (sencha), amit gyuroko (vagy gjuroko)-nak...
5 + 1 jótékony hatás, amit a Matcha teának köszönhetünk
Korábban írtunk a matcha teáról és kiemeltük, mennyire jótékony hatása van az egészségünkre. Ebben a bejegyzésünkben pedig számszerűsítve is megmutatjuk nektek, melyek ezek. 1. Antioxidánsban gazdag A matcha gazdag katekinekben, a teában található növényi vegyületek...
Japán zöld teák világa: A Matcha (抹茶)
Ezt a japán teakülönlegességet talán nem kell bemutatni, hiszen Európában is egyre népszerűbb nem csak tea formájában, de kávé, sütemények és egyéb édességek ízesítőjeként is. Mégis mi mindent nyújt számunkra ez a finomra őrölt zöld színű por?Először is tudni kell...
Egy hónapon át minden reggel matchát ittam!
Itt vannak a pozitív tapasztalatok, amelyeket szereztem. Fontos leszögeznem, hogy kíváncsiságból próbáltam ki, mivel amúgy is nagyon sokat lehet hallani a zöld tea jótékony hatásairól. Gondoltam, kipróbálom, hátha magamon is észreveszek néhány változást. Ez az én...