004369911060985

Útmutató a Matcha zöld tea élvezetéhez

Néhány évvel ezelőtt a matcha mindenhol megjelent – a tejeskávétól és a fagylalttól kezdve a turmixokon át a pékárukig. Bár a matcha édesség egy különleges csemege, a matcha tiszta, élénk ízének legjobb módja az, ha forró vízbe keverjük, hogy habos, tápláló teát kapjunk. Ez az egyszerű elkészítési mód az első japán látogatásom óta a kedvencem, és még mindig szinte minden reggel készítek magamnak egy csészével, a napom szó szerint ezzel indul.

Energetizáló, ugyanakkor megnyugtató módja a nap indításának, tele van értékes tápanyagokkal és szerintem finom is.

Mi az a Matcha?

Ha még nem ismered a matchát, ez egy finomra őrölt, kiváló minőségű tealevelekből készült japán zöld tea por. Magas klorofilltartalmának köszönhetően enyhén kesernyés, növényi ízű, ragyogó zöld színű. A matcha évszázadok óta a hagyományos japán teaszertartások egyik legfontosabb eleme, a közelmúltban világszerte népszerűvé vált egyedülálló íze és egészségügyi előnyei miatt.

A hagyományos zöld teától eltérően, ahol a leveleket beáztatják és kidobják, a matchát teljes egészében elfogyasztják. Ez azt jelenti, hogy megkapjuk a tealevelek által kínált összes tápanyagot, antioxidánst és jótékony hatást. A matcha köztudottan támogatja a szív egészségét, csökkenti a vérnyomást és serkenti az anyagcserét. Ezen túlmenően, bár több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, tartós energialöketet biztosít.

A legjobb Matcha por kiválasztása

Mivel sok matcha termelőtől vásárolhatunk, a megfelelő kiválasztása a laikusok számára nehéz lehet. A legnagyobb különbség a ceremoniális és a kulináris minőségű matcha között van. A ceremoniális matcha a legfiatalabb tealevelekből készül, finomabb, lágyabb ízű, így ideális ivásra. A kulináris matcha viszont valamivel keserűbb, sütéshez és főzéshez a legalkalmasabb.

Tippek a Matcha élvezetéhez

  • Frissen használd: A matcha rövid ideig eltartható. Felbontás után két hónapon belül használd fel az optimális íz és szín érdekében. A frissesség megőrzése érdekében hűtőszekrényben tárold.
  • Fektess be egy matcha habverőbe: A bambusz habverőt vagy chasent kifejezetten arra tervezték, hogy széttörje a csomókat és habos, sima teát készítsen. Ha nincs ilyen eszközöd, használj elektromos tejhabosítót, de kerüld a kanállal vagy villával való keverést.
  • Ízlés szerint édesítheted: Ha a matcha füves, umami ízét túl erősnek találod, adj hozzá egy kis mézet vagy juharszirupot, hogy kiegyensúlyozd, különösen, ha a matcha por keserűbb. Hagyományosan NEM érdesítik, azonban ma már kaphatók ízesített változatok is, például sakura, vagy yuzu ízben nálunk, az Omiyage Worldnél.

Hogyan készítsünk Matcha zöld teát

Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket egy tökéletesen felvert matcha teához:

  1. Szitáld át a matchát – A matcha könnyen csomósodik, ezért mindig szitáld át egy kis tálba vagy bögrébe, mielőtt vizet adsz hozzá.
  2. Bambusz habverővel keverd el egy kevés forró vízzel – Használj körülbelül 30–60 ml forró (nem forrásban lévő) vizet, és erőteljes mozdulatokkal keverd fel, hogy sima, habos teát készíts.
  3. Adj hozzá több vizet vagy párolt tejet – A hagyományos matcha csak vízből készül, de párolt tej, például mandulatej, kókusztej vagy zabtej hozzáadásával tejeskávévá varázsolhatod.
  4. Habverővel újra keverd át és élvezd! – Ízlés szerint édesítsd, és kóstold meg házi készítésű matcha teádat.

Milyen típusú zöld teák vannak?

A Japánban legismertebb és legnépszerűbb teafajták nem teljes listája a következőket tartalmazza:

A Matcha por (抹茶) forró vízben felverve gyönyörű zöld krémes habot készít, ez a hagyományos teaszertartás során felszolgált ital.

Sencha (煎茶), a leggyakoribb tea Japánban, főzve szolgálják fel.

Hojicha (ほうじ茶), egy pörkölt zöld tea, nagyon népszerű étkezéshez az étteremben.

Genmaicha (玄米茶), puffasztott barna rizzsel ízesített zöld tea;

Gyokuro (玉露), kiváló minőségű zöld tea, a tealevél első tavaszi betakarításából (első öblítés).

A Bancha (番茶) ezzel szemben egy közönséges zöld tea, amelyet a sencha és a tencha (a matcha porrá őrlés előtti tea) maradványaiból készítenek.

Mugicha (麦茶), pörkölt árpa infúzió, koffein nélkül, gyermekek és terhes nők számára.

Akár tisztán, akár tejesmatchaként kedveled, a matcha kellemes és egészséges módja annak, hogy feldobd a napi rutinodat.

Források:

Japanese Tea – 🍵 The Subtle Flavors of Matcha and Sencha

Seo versenyelőny online marketing-seo- tartalomgyártás (contentcobrand.com)

Kezdőlap – Omiyage World japán webáruház blogja (ilovejapan.hu)

Startseite – Omiyage World- Japanischerladen

error: Content is protected !!