Japán gasztronómia és receptek
Hallottál már a furicharól?
A Furicha egy viszonylag ismeretlen módja a bancha tea elkészítésének. Lényege, hogy a chasen keverővel a bancha teát addig keverjük, amíg egy vékony habos réteg nem keletkezik a tea tetején. Persze nem helyettesíti a machát és nem lehet vele össze se hasonlítani. Még...
A három bölcs majom legendája
"Nem látok, nem hallok, nem beszélek" – tartja a mondás a sokak által ismert 3 bölcs emberszabású majomról. Neveik: Kikazaru (聞かざる), aki eltakarja fülét, Iwazaru (言わざる), aki a száját, és végül Mizaru (見ざる), aki a szemét. Japánul a majom szó "saru" (猿), ami azt is...
Január 5.: Ma van az „Ichigo no hi” azaz az eper napja!
Japánban az eper a karácsonyi torták dekorációjának egyik legfontosabb eleme. Vannak teázók, ahol konkrétan mindenben van eper. Finom, jól mutat és a kicsiktől a nagyokig szeretik az epret. De hogy miért lett jan.5.-e eper nap? Ez az ichi (1 japánul) és a go (5...
Hogyan készülnek Japánban az újévre? – Kagamimochi
Természetesen a mochi vagy omochi sem maradhat ki a sorból. A mochit ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor úgy készítik, hogy egy speciális, rövid szemű rizst ragacsos tésztává verik (erről már korábban posztoltam videót, lehet, emlékszel rá). Régen a rizst Japánban...
A japán gesztenye
A momiji (juhar) mellett a japán ősz másik fontos szimbóluma a gesztenye, japánul: kuri (栗). A gesztenye már a Jomon korszakban is kedvelt étel volt, azonban csak a 11. században vált Japán-szerte népszerűvé. Főleg Ehime, Ibaraki, Kumamoto és Nagano területén nő....
Kakaó termesztés a Felkelő nap országában
A Tokyo Cacao márka a kakaó termelés határait feszegeti az első, teljesen japán eredetű csokoládéval. A csokoládét az Ogasawara-szigetek (小笠原群島) egyikén, a Hahajima szigeten (母島) termesztett fákból állítják elő, amelyek Tokyo közigazgatása alá tartoznak annak...
Karaage a japán sült csirke
A Karaage (唐 揚 げ) könnyen válhat az egyik kedvenc japán ételünkké. Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ez az egyik legfinomabb sült csirke recept! Hogy miért? Mert kivételesen ízletes, lédús és rendkívül ropogós! Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. A karaage (唐 揚 げ)...
Kobe marha, wagyu és más husos ételek Japánban
A hús és a tejtermékek nem tartoznak közvetlenül a hagyományos japán étrendhez, azonban a modern időszak óta fontos részei a konyhaművészetnek. Annak ellenére, hogy a húsok, a halnál sokkal drágábbak, manapság még is nagy igény van rá a divat és a gyors...
Kuro tamago (黒卵) – Pokolbéli tojások Japánban?
A Pokol-völgye Japánban... Létezik egy különös hely Japánban, Kanagawa prefektúrában, Hakone városának szomszédságában. A hely neve Ōwakudani (大涌谷), ami japánul annyit tesz „Nagy Forrás-völgye”, bár néhány helybéli ember előszeretettel nevezi Jigokudani-nak is, vagyis...
Japán zöld teák világa: A Sencha (煎茶)
Japánban a legnépszerűbb tea, a Sencha (煎茶) egy friss, zöld színű - és ízű tea. Ez egy kislevelű tea, amely melegen vagy hidegen is fogyasztható, és Japán éves teatermésének több mint felét teszi ki. A sencha frissítő ízű, ami növényi, zöld, hínáros vagy füves...
Japán zöld teák világa: A Hōjicha ( 焙 じ 茶)
A Hōjicha ( 焙 じ 茶) egy pörkölt japán zöld tea fajta, vörösesbarna árnyalattal. A hōjicha összetett szó, mely a „pörkölt” (hōji) „tea” (cha) szavakból tevődik össze. Jellemzően banchából ( 番 茶, Japánban „közönséges teaként” is ismert, a szezon utolsó betakarításából...
Japán zöld teák világa: A Genmaicha (玄米茶)
A tea olyan ital, amelyet emberek százai és milliói fogyasztanak naponta. Valójában a víz után a tea a leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A Genmaicha (玄米茶) tea a bancha zöld tea és a pörkölt barna rizs keveréke. Diós és édes ízű, és Japánban népszerű ital,...
Japán zöld teák világa: A Bancha (番茶)
A Bancha (番茶, közönséges tea) egy japán zöld tea fajta, melynek fő jellemzője, hogy gyengédebb erősségű, mint a sencha. Az átlagember számára nehéz különbséget tenni a bancha és a sencha között. A különbség, ami azonnal szembetűnő, az ár lenne: a bancha mindig...
Japán ünnepek, November 15: Miért ünneplik a shichi-go-san-t (七五三) Japánban?
753, azaz a sichi, go, san, japánul: 七五三 (magyarul ejtsd: sicsi-go-szan, jelentése: Hét-öt-három) egy hagyományos ünnep és fesztivál Japánban a három és hét éves lányoknak valamint a három és öt éves fiúknak. November 15-én tartják azért, hogy megünnepeljék a...
Japán ételek- Yakitori
Hasonlóan más népekhez, Japánban is a legtöbb ételkészítési eljárás a nyílt láng feletti sütésből fejlődött ki. A yakimono jelentése grillezett étel, amely magába foglalja az izzó faszénen, a serpenyőben, de még a kemencében elkészített ételeket is. A yakimono...