Japán gasztronómia és receptek
Aomori Prefektúra Gasztro kincsei
Aomori prefektúra Japán északnyugati részén található, Honshū sziget északi csúcsán, és a régió az ország legszebb természeti és kulturális kincseivel büszkélkedhet. E történelmi terület gazdag örökséggel rendelkezik, amely évszázadokra nyúlik vissza, és híres a...
Awabi Sushi: Ízelítő az óceán egyik legfinomabb finomságából
Az awabi vagy abalone az óceán egyik legértékesebb csemege, különösen a japán konyhában. Az egyedülálló ízéről, állagáról és ritkaságáról ismert abalone a sushi és a sashimi keresett összetevője. Ez a nagyméretű, fül alakú tengeri csiga nemcsak kulináris gyöngyszem,...
Hokkaido ételkultúrája
Hokkaidō gasztronómiájának felfedezése nem csupán az ételek megkóstolásáról szól, hanem az étkezés kultúrájának megismeréséről is. A helyiek büszkék hagyományaikra, és az éttermek sokszor hívnak meg vendégséfeket, hogy a látogatók a legjobbat élvezhessék a helyi...
Hokkaido Gasztronómiája
Hokkaidō, Japán legészakibb szigete, nem csupán természeti szépségeivel vonzza a látogatókat, hanem gazdag és változatos gasztronómiájával is. Az éghajlat és a földrajzi adottságok miatt Hokkaidō különleges alapanyagokat kínál, amelyek a helyi ételek ízét és...
Különleges japán szarvasmarha: a wagyu
A wagyu marhahús a világ egyik legkülönlegesebb húsa, melynek prémium minősége és kiváló íze van. De mitől ilyen egyedi? Wagyu, a japán szarvasmarha Maga a kifejezés a japán szarvasmarhára utal, amelybe 4 fajta is tartozik: japán fekete (kuroge) japán barna (akage)...
Japán lágyfagylalt
A csavaros lágyfagylalt talán mindenki számára ismerős. A japánok azonban még ezt is továbbfejlesztették, már ami az ízvilágot tekinti! Olvass tovább, hogy megismerd a japán lágyfagylalt történetét! A japán lágyfagylalt története A soft cream, vagyis a lágyfagylalt a...
Kakigori – a japán jégkása
A rettentő hőségben igazán jól tud esni egy Kakigōri (かき氷), vagyis japán jégkása. A japán jégkása zúzott jégből készült desszert sziruppal leöntve. Honnan ered a kakigōri? A kakigōri eredete egészen a Heian-korig nyúlik vissza, amikor a hidegebb hónapokban megmentett...
Wagashi – a japán tradicionális édesség
A wagashi egy olyan tradicionális japán édesség, melynek fő szerepe a matcha (zöld tea) ízének kiemelése. Mit tud a wagashi? Bár főleg a tea mellé szolgálják fel, kifinomult külseje teljesen magával ragadja azt, aki fogyasztja. A wagashi ugyanis egy művészeti alkotás,...
Zunda mochi
A zunda mochi egy nagyon népszerű édesség Japánban. A rizses alapot zöld szójababbal öntik le, vagyis edamaméval (éretlen szójabab). Honnan ered a zunda mochi neve? Többféle elmélet is létezik a zunda mochi nevét illetően. Az egyik szerint a zuda (bab pépesítése)...
Mi a különbség a mochi, dango, daifuku és manju között?
Japánban az Edo-korszakban bevezetett édességgyártási módszereken alapuló édességeket gyakran wagashinak minősítik. A mochi, a dango, a daifuku és a manjū ilyen „édességek” közé tartoznak. A legkönnyebben felismerhető különbségek a mochi és a dango, majd a daifuku és...
Dashi a mindenütt jelenlévő húsleves
A Dashi (出汁), egy húsleves, amelyet számos japán étel alapjaként használnak, bonito pehelyből, katsuo-bushiból és konbu hínárból készül. A dashi elkészítése viszonylag egyszerű. Egyszerűen hagyjuk a konbu-t egy éjszakán át vízben ázni, majd forraljuk fel. Ezután adjuk...
Anpan recept
Az Anpan (餡パン) egy briós jellegű japán édesség, amelyet anko-val, édes vörösbabpaszta töltenek. Nasinak, teához, kávéhoz snackként fogyasztanak. Eredete 1875-re nyúlik vissza, amikor egy szamuráj kifejlesztett egy módszert, hogy a kenyeret a japánok ízlésének...
Japán édességek fajtái
Hozzávalók széles választéka, mint például rizs, liszt, vörösbab, zöldbab, gesztenye, szilva, datolyaszilva stb., valamint változatos gyártási módszerek, mint például dagasztás, gőzölés, sütés stb., adják a japán édességek különlegességét és részben ennek is...
Nabemono: a japán tél íze
A japánok egész évben, így télen is változatosabbnál változatosabb ételeket fogyasztanak. Ebben az időszakban leginkább a meleg ételek kerülnek előtérbe, illetve azok, amelyek a szervezetet belülről is fűtik. Nabemono A nabemono a legnépszerűbb téli étel, mely szó...
Őszi japán ételek
Az őszi szüret és betakarítás a japánoknál is a finomabbnál finomabb alapanyagok és ételek időszaka. Rizs, édesburgonya, gesztenye, sütőtök, tengeri finomságok – lássuk, milyen őszi ételeket érdemes megkóstolni, ha ebben az időszakban Japánban járunk! Gesztenyés...