Japán gasztronómia és receptek
Őszi japán ételek
Az őszi szüret és betakarítás a japánoknál is a finomabbnál finomabb alapanyagok és ételek időszaka. Rizs, édesburgonya, gesztenye, sütőtök, tengeri finomságok – lássuk, milyen őszi ételeket érdemes megkóstolni, ha ebben az időszakban Japánban járunk! Gesztenyés...
Orosz rulett a japán étkezésben: a fugu
A fugu egy mérgező, tüskés, japán hal, mely veszély esetén gömbölyűvé változik – gömbhalnak is nevezik.A fugut csak nagyon kevés szakács tudja megfelelő módon elkészíteni, ugyanis ha rosszul dolgozzák fel, fogyasztása halálhoz vezet. A tetrodotoxin nevű méreg az...
A közösségi étkezés: robatayaki és teppanyaki
Japánban a közösségi étkezés kínai mintára alapul. A 8. században terjedt el a kínai stílusú közösségi lakoma, amelyet később már a teaszertartás hagyománya vitt tovább. A zen szerzetesek az úgynevezett shojin ryorit, vagyis a vallásos étkezést hozták be a köztudatba....
Wagyu: a japánok viszonyulása a marhahúshoz
Japánban elég sokáig tiltott volt a húsfogyasztás, mivel tisztátalannak számított. Amikor a Meiji-restauráció után a nyugati kultúra is beszivárgott az országba, a hús fogyasztása is elkezdett egyre szélesebb körben terjedni. Volt azonban egy másik, szintén kevésbé...
Mik azok a hordók, amelyeket a japán shintō szentélyekben láthatunk?
A szaké, a hagyományos japán rizsbor jelentős helyet foglal el a japán kultúrában, rituálékhoz, ünnepekhez és vallási szertartásokhoz kötődik. Nem utolsó sorban pedig előszeretettel fogyasztják. A japán szentélyekben szimbolikus felajánlásokként szolgálnak az...
Tempura
Ezt az olajban sült ételt japánként ismerjük, pedig eredetileg Portugáliából érkezett, jezsuiták hozták be az országba a 16. században. Akkor még szezámmagolajjal készítették a falatokat, ami nagyon drága volt, így leginkább csak a módosabbak tudták fogyasztani. Az...
A japán dobozolt ebéd: bento
Ma már a legtöbb japán iskolában van lehetőség ebédelni, így már nem feltétlenül visznek magukkal a diákok bentót, vagyis dobozos ebédet. Iskolai kirándulás, piknik, sportnapok alkalmával viszont továbbra is jellemző a bento fogyasztása, amely jellegzetesen japán...
Egyszerű 15 perces Yaki Udon, azaz sült udon tészta recept
A Yaki Udon egy nagyon egyszerű, serpenyőben elkészíthető étel, amelyet ízlésednek megfelelően ízesíthetsz, akár mindig mással. Tele zöldségekkel, gombával vagy akár maradék husival az előző napról, baconnel amiket előtte átpirítunk egy wokban, majd leöntve a vele egy...
Japánosított ételek
Vannak bizonyos ételek, amelyek bármennyire is japános hangzásúak, valójában nem is japán eredetűek. Lássunk néhány népszerű japánosított ételt! A sokak által ismert tempura például Portugáliából származik, melynek receptjét tulajdonképpen a jezsuiták hozták be az...
Japán gasztronómia
A japán gasztronómia legfontosabb elemei a rizs, a hal és az egyéb tenger gyümölcsei. A rizs adja szinte minden étkezés alapját: kb. 2000 éve termesztik, és reggelihez, ebédhez és vacsorához is felhasználják főfogásként. A japán rizs kisszemű és főzés után ragacsos...
Doraemon kedvence: Dorayaki recept
Szükséged lesz: • 2 nagy tojás • 65 g kristálycukor • 1 evőkanál méz • 85 g sima liszt • ½ teáskanál sütőpor • 1 evőkanál víz • ½ teáskanál növényi olaj • 200 g édes vörösbab paszta (anko), vagy bármilyen töltelék, amit szeretsz, beleértve felvert tejszínt, friss...
A zöld tea napja
Május 2.- Zöld tea napja(緑茶の日) A zöld tea, más néven "ryokucha" Japánban, évszázadok óta a japán kultúra alappillére. Egyedülálló íze, egészségügyi előnyei és kulturális jelentősége Japánban és az egész világon kedvelt itallá tették. A zöld tea története Japánban A...
Sakuramochi: Egy igazi tavaszi finomság
A Sakuramochi, egy kedvelt japán édesség tavasszal, a hanamikon is elő szokott kerülni. Vannak helyek Japánban, ahol a sakurmochit már 300 éve készítitk. Ilyen például Tokióban a Chomeiji Sakuramochi cukászda is, ahol csak sakuramochit készítenek. Eredeti recepttel...
Japán sült csirke, a Tatsuta-age
Egyesek számára a japán ételek olyan kényeztetést jelentenek, amelyet egy nyugodt tatami szoba hangulatában élvezhetnek, halk koto zenével, felszolgálókkal és finom, esztétikus porcelánokban tálalt, már-már művészi megjelenésű ételekkel. Bár ezt a fajta meditatív...
Momotarō kedvenc eledele, a kibidango
A kibi dango (黍団子, きびだんご) egy köles lisztből készült finom, ízes gombóc. Ezt a finomságot a népmese-hős Momotarō (a barackfiú) használta a mese általánosan ismert változatában három segítője toborzására. Momotarō meséjét talán sokan ismerik. A történet...