Japán gasztronómia és receptek
Doraemon kedvence: Dorayaki recept
Szükséged lesz: • 2 nagy tojás • 65 g kristálycukor • 1 evőkanál méz • 85 g sima liszt • ½ teáskanál sütőpor • 1 evőkanál víz • ½ teáskanál növényi olaj • 200 g édes vörösbab paszta (anko), vagy bármilyen töltelék, amit szeretsz, beleértve felvert tejszínt, friss...
A zöld tea napja
Május 2.- Zöld tea napja(緑茶の日) A zöld tea, más néven "ryokucha" Japánban, évszázadok óta a japán kultúra alappillére. Egyedülálló íze, egészségügyi előnyei és kulturális jelentősége Japánban és az egész világon kedvelt itallá tették. A zöld tea története Japánban A...
Sakuramochi: Egy igazi tavaszi finomság
A Sakuramochi, egy kedvelt japán édesség tavasszal, a hanamikon is elő szokott kerülni. Vannak helyek Japánban, ahol a sakurmochit már 300 éve készítitk. Ilyen például Tokióban a Chomeiji Sakuramochi cukászda is, ahol csak sakuramochit készítenek. Eredeti recepttel...
Japán sült csirke, a Tatsuta-age
Egyesek számára a japán ételek olyan kényeztetést jelentenek, amelyet egy nyugodt tatami szoba hangulatában élvezhetnek, halk koto zenével, felszolgálókkal és finom, esztétikus porcelánokban tálalt, már-már művészi megjelenésű ételekkel. Bár ezt a fajta meditatív...
Momotarō kedvenc eledele, a kibidango
A kibi dango (黍団子, きびだんご) egy köles lisztből készült finom, ízes gombóc. Ezt a finomságot a népmese-hős Momotarō (a barackfiú) használta a mese általánosan ismert változatában három segítője toborzására. Momotarō meséjét talán sokan ismerik. A történet...
Miért fontos az ételek külső megjelenése a japán gasztronómiában?
A japán konyhaművészet nagy figyelmet fordít az étel külső megjelenésére és díszítésére, hiszen a fogyasztó is joggal számít arra, hogy az étel ízre és külső megjelenése kifogástalan legyen. A nyolcadik és a tizenegyedik század között a császári udvar fejlesztette ki...
Nattou (納豆) – megdöbbentő ételek Japánban
Az erjesztett szójabab, azaz nattou rendkívül megosztó étel. Nyálkás állaga, szokatlan íze és szaga miatt sokan nem kedvelik. Ez a rendkívül jó fehérjeforrás azonban sushi és levesek készítésekor is előkerülhet, de csak egyszerűen rizs mellé is fogyasztják. Japánban...
Hallottál már a furicharól?
A Furicha egy viszonylag ismeretlen módja a bancha tea elkészítésének. Lényege, hogy a chasen keverővel a bancha teát addig keverjük, amíg egy vékony habos réteg nem keletkezik a tea tetején. Persze nem helyettesíti a machát és nem lehet vele össze se hasonlítani. Még...
A három bölcs majom legendája
"Nem látok, nem hallok, nem beszélek" – tartja a mondás a sokak által ismert 3 bölcs emberszabású majomról. Neveik: Kikazaru (聞かざる), aki eltakarja fülét, Iwazaru (言わざる), aki a száját, és végül Mizaru (見ざる), aki a szemét. Japánul a majom szó "saru" (猿), ami azt is...
Január 5.: Ma van az „Ichigo no hi” azaz az eper napja!
Japánban az eper a karácsonyi torták dekorációjának egyik legfontosabb eleme. Vannak teázók, ahol konkrétan mindenben van eper. Finom, jól mutat és a kicsiktől a nagyokig szeretik az epret. De hogy miért lett jan.5.-e eper nap? Ez az ichi (1 japánul) és a go (5...
Hogyan készülnek Japánban az újévre? – Kagamimochi
Természetesen a mochi vagy omochi sem maradhat ki a sorból. A mochit ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor úgy készítik, hogy egy speciális, rövid szemű rizst ragacsos tésztává verik (erről már korábban posztoltam videót, lehet, emlékszel rá). Régen a rizst Japánban...
A japán gesztenye
A momiji (juhar) mellett a japán ősz másik fontos szimbóluma a gesztenye, japánul: kuri (栗). A gesztenye már a Jomon korszakban is kedvelt étel volt, azonban csak a 11. században vált Japán-szerte népszerűvé. Főleg Ehime, Ibaraki, Kumamoto és Nagano területén nő....
Kakaó termesztés a Felkelő nap országában
A Tokyo Cacao márka a kakaó termelés határait feszegeti az első, teljesen japán eredetű csokoládéval. A csokoládét az Ogasawara-szigetek (小笠原群島) egyikén, a Hahajima szigeten (母島) termesztett fákból állítják elő, amelyek Tokyo közigazgatása alá tartoznak annak...
Karaage a japán sült csirke
A Karaage (唐 揚 げ) könnyen válhat az egyik kedvenc japán ételünkké. Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ez az egyik legfinomabb sült csirke recept! Hogy miért? Mert kivételesen ízletes, lédús és rendkívül ropogós! Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. A karaage (唐 揚 げ)...
Kobe marha, wagyu és más husos ételek Japánban
A hús és a tejtermékek nem tartoznak közvetlenül a hagyományos japán étrendhez, azonban a modern időszak óta fontos részei a konyhaművészetnek. Annak ellenére, hogy a húsok, a halnál sokkal drágábbak, manapság még is nagy igény van rá a divat és a gyors...