004369911060985

Május 2.- Zöld tea napja(緑茶の日)

A zöld tea, más néven „ryokucha” Japánban, évszázadok óta a japán kultúra alappillére. Egyedülálló íze, egészségügyi előnyei és kulturális jelentősége Japánban és az egész világon kedvelt itallá tették.

A zöld tea története Japánban

A zöld tea több mint 1000 éve a japán kultúra része. Japánba először buddhista szerzetesek hozták be Kínából a 9. században. Kezdetben elsősorban szerzetesek és arisztokraták fogyasztották gyógyászati tulajdonságai miatt. Idővel azonban a zöld tea szélesebb körben elérhetővé és megfizethetőbbé vált, népszerűsége pedig nőtt.

A Kamakura időszakban (1185-1333) a zöld tea a japán kultúra elengedhetetlen részévé vált a teaszertartásoknak köszönhetően. Ennek a hagyományos japán rituálénak, amely a természet, a házigazda és a vendégek harmóniáját hangsúlyozza, a mai napig különleges szerepe van és Japánban, valamint az egész világon elterjedt. A teaszertartások fontos kulturális gyakorlattá váltak, a zöld tea pedig a vendégszeretet és a barátság egyik szinonimája lett.

zöld tea japánban

A zöld tea ivásának előnyei

A zöld tea számos egészségügyi előnyéről ismert. Magas mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák, a szívbetegség és más krónikus betegségek ellen. Koffeint és L-teanint is tartalmaz, amelyek javíthatják az agyműködést, növelhetik az éberséget, valamint csökkenthetik a stresszt és a szorongást.

A zöld teáról azt is kimutatták, hogy serkenti az anyagcserét és elősegíti a fogyást. Katekineket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy fokozzák a zsírégetést és javítják az inzulinérzékenységet.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett a zöld tea finom és frissítő ital is. Enyhe íze van, amely egyedi és különbözik a többi teától.

Hatása a japán kultúrára

A zöld tea jelentős hatással volt a japán kultúrára. A japán vendégszeretet szerves része, és gyakran a fogadtatás és a tisztelet gesztusaként szolgálják fel a vendégeknek. A japán konyha fontos összetevője is. A hagyományos japán édességektől kezdve az olyan sós ételekig, mint a soba tészta és néhány rizses étel, mindenben is használhatják. A zöld tea fagylalt igazi különlegesség, amely nem csak Japánban népszerű desszert.

Tipp, ahol kiváló minőségű zöld teákat találhatsz!

Forrás: https://www.justonecookbook.com/japanese-green-tea/