004369911060985

A Furicha egy viszonylag ismeretlen módja a bancha tea elkészítésének.

Lényege, hogy a chasen keverővel a bancha teát addig keverjük, amíg egy vékony habos réteg nem keletkezik a tea tetején.

Persze nem helyettesíti a machát és nem lehet vele össze se hasonlítani. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a macha olcsó alternatívájaként tekinthetünk rá.

japán tea bancha

Honnan ered?

Állítólag a furicha nagyon népszerű módja volt a durva tea fogyasztásának már régen is, Japán számos régiójában. Különösen a hegyvidéki területek volt elterjedve.

Hogy készítik?

A furicha egyik fajtája, az „Okecha”, amely Aichi prefektúra Okusanga régiójában volt közkedvelt. A tea elkészítéséhez először felforralják a vizet. Majd egy kis banchát tesznek bele, áztatják és leszűrik az átáztatott tea szálakat. Ezután a teát, a „chaoke” nevű edénybe teszik, és egy kevés sót is szórnak az edénybe. Majd a bal kézben tartva a teás csészét, a jobb kézzel a chasen segítségével gyorsan felkeverik. Teasüteménnyel, édes keksszel fogyasztják.

Az izumói botebotecha szintén a furicha egyik fajtája. A botebote-cha elkészítéséhez szintén a bancha adja az alapot.  Hasonlóan mint az okecha esetén, tegyük a teát egy csészébe, áztassuk és szűrjük és  chasennel habosítsuk, de előtte ne feledjük egy picit megsózni. A habosított teába tegyünk főtt feketebabot, vörös színű rizst, apróra vágott savanyúságot, és együtt fogyasszuk el.

A furicha nem pusztán ivásra alkalmas tea, hanem inkább egy tea alapú étel és annak fogyasztását egy étkezésnek tekintették. Egyedülálló módja a teafogyasztásnak, nemde?

források

Botebotecha

https://www.kikkoman.com/en/foodforum/tasty-travel/35-3.html

Botebotecha from Ocha no Sankoen, Shimane, Japan