Ma már a legtöbb japán iskolában van lehetőség ebédelni, így már nem feltétlenül visznek magukkal a diákok bentót, vagyis dobozos ebédet. Iskolai kirándulás, piknik, sportnapok alkalmával viszont továbbra is jellemző a bento fogyasztása, amely jellegzetesen japán ételekből készül.
Az iskolán kívül is fogyasztanak bentót: hanami alkalmával, kirándulásokon, de akár munkahelyi ebédként is. Néhány étterem is készít megvásárolható bento-dobozokat.
A bentóra jellemző, hogy díszes: az ételeket úgy helyezik el a dobozban, hogy az évszaknak megfelelő harmóniát árassza, emellett gyerekeknek rajzfilmfigura alakokat is készítenek a hozzávalókból.
Hogy néz ki a tökéletes bento?
1) Az összetevőket alaposan gondoljuk át! A rizs, hal vagy hús és a savanyított zöldségek nem maradhatnak ki belőle!
2) A rizst muszáj ízesíteni, ugyanis miután kihűlt, elveszíti az ízét. Ezért javasolt vagy szezámmaggal megszórni, vagy alaposan megsózni, de megfőzhetjük bambuszrüggyel, polippal vagy kagylóval is, amelyeknek aromáját a rizs magába issza.
3) A hozzávalók egyensúlyára is figyelni kell! A kiegyensúlyozott étrendhez a fehérjeforrások szükséges összetevők, de vegetáriánus bento esetén babbal vagy tofuval is helyettesíthetjük a húst.
4) A savanyított zöldségek a doboz valamelyik sarkába kerüljenek! Ezekkel színesítjük és ízesítjük is a bentót.
5) A bento legyen kinézetre is vonzó! Érdemes élénk színű hozzávalókkal egyensúlyozni a rizs sápadt színét.
6) Mártást, folyadékot nem érdemes beletenni, mert könnyen kifolyhat. Ha mindenképp szeretnénk szószt a bentóhoz, pakoljuk külön edénybe!
Forrás:
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul. Scolar Kiadó, 2019.
Kiemelt kép: Marvin Sacdalan – pexels
Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗
Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni
SEO és marketing felelős↗
Lapj kapcsolatba a blog készítőjével
ArigatoApartman ↗
Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán