004369911060985

A momiji (juhar) mellett a japán ősz másik fontos szimbóluma a gesztenye, japánul: kuri (栗).

A gesztenye már a Jomon korszakban is kedvelt étel volt, azonban csak a 11. században vált Japán-szerte népszerűvé. Főleg Ehime, Ibaraki, Kumamoto és Nagano területén nő.

Lássuk, milyen módokon eszik a japánok ezt a finomságot!

Yakikuri (焼き栗)

A sült gesztenye nálunk is nagy népszerűségnek örvend, nem véletlen, hogy a japánok is nagyon szeretik. Magunk is elkészíthetjük, de Japánban ilyentájt utcai árusoknál is vehetünk egy-egy csomag finom, meleg sült gesztenyét.

Kurigohan (栗ご飯)

Gesztenye rizzsel! A japán étkezés elmaradhatatlan része a rizs, amelyet gyakorlatilag bármivel, így a gesztenyével is tudnak kombinálni. A forralt gesztenyét megfőzik a rizzsel, majd adnak hozzá sót, cukrot és sakét.

Kuri no kanroni (栗の甘露煮)

A gesztenyés kompót vagy szirupban, vagy pedig kandírozott gesztenyével készül. Hosszadalmas az elkészítési ideje, de nagyon megéri, mert a végén igazi finomság kerül az asztalra! A kandírozott verziót a híres Mont Blanc sütemény tetejére is szokták tenni.

Wagashi (和菓子)

A japán wagashi (édességek) is tartalmaz az őszi időszakban gesztenyét, ezeket egyébként jellemzően zöld tea mellé szolgálják fel.

Dango (団子)

A híres japán gombócokat is szokás gesztenyével ízesíteni: vagy gesztenyepüré bevonatot kap, vagy magába a gombócba teszik bele a gesztenyét, melyet nagyon finom mitarashi sziruppal öntenek nyakon. Ezt hívják kuri dangonak.

Kuri youkan (栗ようかん)

Aki szereti a zselés édességeket, annak érdemes kipróbálni a kuri youkant, melyben a vörösbab pasztáját és a gesztenyét keverik össze, majd hagyják kihűlni.

Kuri manju (栗饅頭)

A manju egyfajta párolt sütemény. Ennek az egyik szezonális verziója a kuri manju, amelyben az édesbab és gesztenye pasztája kerül bele a sütibe.

Természetesen a snackekből és az italokból sem maradhat ki a gesztenye: számos gesztenyés rágcsálnivalót, illetve gesztenyés kávét is találunk Japánban ebben az időszakban.

Ha arra jártok, próbáljátok ki!

Neked melyik a legszimpatikusabb?

Forrás:

Japanese Chestnuts: a Reason for the Season to Enjoy this Nutty Treat!

error: Content is protected !!