004369911060985

A momiji (juhar) mellett a japán ősz másik fontos szimbóluma a gesztenye, japánul: kuri (栗).

kuri japán gesztenye étel japán recept

A gesztenye már a Jomon korszakban is kedvelt étel volt, azonban csak a 11. században vált Japán-szerte népszerűvé. Főleg Ehime, Ibaraki, Kumamoto és Nagano területén nő.

Lássuk, milyen módokon eszik a japánok ezt a finomságot!

Yakikuri (焼き栗)

A sült gesztenye nálunk is nagy népszerűségnek örvend, nem véletlen, hogy a japánok is nagyon szeretik. Magunk is elkészíthetjük, de Japánban ilyentájt utcai árusoknál is vehetünk egy-egy csomag finom, meleg sült gesztenyét.

kuri japán gesztenye étel japán recept sült gesztenye japánban

Kurigohan (栗ご飯)

Gesztenye rizzsel! A japán étkezés elmaradhatatlan része a rizs, amelyet gyakorlatilag bármivel, így a gesztenyével is tudnak kombinálni. A forralt gesztenyét megfőzik a rizzsel, majd adnak hozzá sót, cukrot és sakét.

kuri japán gesztenye étel japán recept kurigohan rizses gesztenye

Kuri no kanroni (栗の甘露煮)

A gesztenyés kompót vagy szirupban, vagy pedig kandírozott gesztenyével készül. Hosszadalmas az elkészítési ideje, de nagyon megéri, mert a végén igazi finomság kerül az asztalra! A kandírozott verziót a híres Mont Blanc sütemény tetejére is szokták tenni.

kuri japán gesztenye étel japán recept

Wagashi (和菓子)

A japán wagashi (édességek) is tartalmaz az őszi időszakban gesztenyét, ezeket egyébként jellemzően zöld tea mellé szolgálják fel.

kuri gesztenye japán gasztronómai receptek

Dango (団子)

A híres japán gombócokat is szokás gesztenyével ízesíteni: vagy gesztenyepüré bevonatot kap, vagy magába a gombócba teszik bele a gesztenyét, melyet nagyon finom mitarashi sziruppal öntenek nyakon. Ezt hívják kuri dangonak.

kuri gesztenye japán gasztronómai receptek  dango

Kuri youkan (栗ようかん)

Aki szereti a zselés édességeket, annak érdemes kipróbálni a kuri youkant, melyben a vörösbab pasztáját és a gesztenyét keverik össze, majd hagyják kihűlni.

kuri gesztenye japán gasztronómai receptek  youkan

Kuri manju (栗饅頭)

A manju egyfajta párolt sütemény. Ennek az egyik szezonális verziója a kuri manju, amelyben az édesbab és gesztenye pasztája kerül bele a sütibe.

kuri gesztenye japán gasztronómai receptek  manju

Természetesen a snackekből és az italokból sem maradhat ki a gesztenye: számos gesztenyés rágcsálnivalót, illetve gesztenyés kávét is találunk Japánban ebben az időszakban.

Ha arra jártok, próbáljátok ki!

Neked melyik a legszimpatikusabb?

Forrás:

Képek:

https://daidokolog.pal-system.co.jp/recipe/4638
https://www.sirogohan.com/recipe/kurikanro/

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fkogetsu-ec.com%2Fpic-labo%2Fkurizukushi780.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fkogetsu-ec.com%2FSHOP%2F3251.html&tbnid=7r8YMOMEtMagTM&vet=12ahUKEwili5bawaP7AhVYVKQEHfThAsAQMygEegUIARDUAQ..i&docid=bfSyRU_AqwM6cM&w=780&h=780&q=%E6%A0%97%E3%81%AE%E5%92%8C%E8%8F%93%E5%AD%90&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwili5bawaP7AhVYVKQEHfThAsAQMygEegUIARDUAQ

https://www.maruetsu.co.jp/index.php/recipe/detail/4267
https://tomiz.com/recipe/pro/detail/20201104172202