A momiji (juhar) mellett a japán ősz másik fontos szimbóluma a gesztenye, japánul: kuri (栗).
A gesztenye már a Jomon korszakban is kedvelt étel volt, azonban csak a 11. században vált Japán-szerte népszerűvé. Főleg Ehime, Ibaraki, Kumamoto és Nagano területén nő.
Lássuk, milyen módokon eszik a japánok ezt a finomságot!
Yakikuri (焼き栗)
A sült gesztenye nálunk is nagy népszerűségnek örvend, nem véletlen, hogy a japánok is nagyon szeretik. Magunk is elkészíthetjük, de Japánban ilyentájt utcai árusoknál is vehetünk egy-egy csomag finom, meleg sült gesztenyét.
Kurigohan (栗ご飯)
Gesztenye rizzsel! A japán étkezés elmaradhatatlan része a rizs, amelyet gyakorlatilag bármivel, így a gesztenyével is tudnak kombinálni. A forralt gesztenyét megfőzik a rizzsel, majd adnak hozzá sót, cukrot és sakét.
Kuri no kanroni (栗の甘露煮)
A gesztenyés kompót vagy szirupban, vagy pedig kandírozott gesztenyével készül. Hosszadalmas az elkészítési ideje, de nagyon megéri, mert a végén igazi finomság kerül az asztalra! A kandírozott verziót a híres Mont Blanc sütemény tetejére is szokták tenni.
Wagashi (和菓子)
A japán wagashi (édességek) is tartalmaz az őszi időszakban gesztenyét, ezeket egyébként jellemzően zöld tea mellé szolgálják fel.
Dango (団子)
A híres japán gombócokat is szokás gesztenyével ízesíteni: vagy gesztenyepüré bevonatot kap, vagy magába a gombócba teszik bele a gesztenyét, melyet nagyon finom mitarashi sziruppal öntenek nyakon. Ezt hívják kuri dangonak.
Kuri youkan (栗ようかん)
Aki szereti a zselés édességeket, annak érdemes kipróbálni a kuri youkant, melyben a vörösbab pasztáját és a gesztenyét keverik össze, majd hagyják kihűlni.
Kuri manju (栗饅頭)
A manju egyfajta párolt sütemény. Ennek az egyik szezonális verziója a kuri manju, amelyben az édesbab és gesztenye pasztája kerül bele a sütibe.
Természetesen a snackekből és az italokból sem maradhat ki a gesztenye: számos gesztenyés rágcsálnivalót, illetve gesztenyés kávét is találunk Japánban ebben az időszakban.
Ha arra jártok, próbáljátok ki!
Neked melyik a legszimpatikusabb?
Forrás: