004369911060985

A japán haditengerészet története a kora középkori időkre nyúlik vissza, amikor Japán kölcsönös kereskedelembe kezdett az ázsiai kontinens országaival. Ez a kölcsönhatás a 16. és 17. században érte el tetőpontját az európai nemzetekkel folytatott élénk kereskedelem révén. Azonban Japán elszigetelő politikája az Edo-korszakban jelentős lemaradáshoz vezetett a haditengerészeti technológiák terén Európához képest. Ez a technológiai hiányosság szembetűnően nyilvánvaló volt, amikor Matthew Perry „Fekete hajója” megérkezett Japánba, és ez a pillanat a Meiji-restauráció felé lendítette az országot. A gyors modernizáció és iparosítás nyomán a Japán Birodalmi Haditengerészet a világ harmadik legnagyobb haditengerészete lett 1920-ra.

Korai haditengerészeti találkozások és középkori konfliktusok

Ősidők

Hakusukinoe-i csata (663): Az egyik legkorábbi feljegyzett tengeri csata.

Középkor

Silla kalózkodása (8. és 11. század): időszakos kalóztevékenység, amely megzavarta a japán vizeket.

Toi Invázió (1019): Idegen erők figyelemre méltó inváziós kísérlete.

Mongol inváziós kísérletek: Az 1274-es Bunei-háború és az 1281-es Koan-háború jelentős védelmi tengeri csatákat jelentett.

Külföldi invázió az Oei-korszakban (1419): Egy másik kritikus védekező akciót igényelt.

Bunroku-Keicho Wars: Hideyoshi Toyotomi hadjáratai Koreába, beleértve a Bunroku kampányt 1592-ben és a Keicho kampányt 1597-ben.

Okinawa inváziója (1609): Satsuma inváziója fontos tengeri hódítás volt a japán történelemben.

A Meiji-korszaktól a modern időkig

A japán haditengerészet modernizálása komolyan a Meiji-korszakban kezdődött, ami számos jelentős katonai kampányhoz vezetett:

Kulcsfontosságú katonai kampányok

Tajvani Expedíció: Japán növekvő haditengerészeti magabiztosságát mutatja.

Első kínai-japán háború (1894-1895): olyan figyelemre méltó csatákat tartalmazott, mint a Toyo-shima szigetnél folyó tengeri csata és a Yalu folyó torkolatánál folyó csata.

Orosz-Japán háború (1904-1905): Olyan kritikus csaták szerepeltek, mint a Jinsen melletti tengeri csata, egy másik a Yalu folyó torkolatánál, az Urusan partjainál vívott csata és a döntő 1905-ös Japán-tengeri csata.

A kelet-ázsiai háború (II. világháború)

Támadás Pearl Harbor ellen (1941): Történelmi és hírhedt haditengerészeti csapás, amely az Egyesült Államok második világháborúba való belépéséhez vezetett.

Tengeri csaták: A háború során a Maláj-félsziget, a Ceylon-sziget, a Korall-tenger, a Midway-sziget, a Salamon-szigetek (nevezetesen a Jugorigahara-csata), a Fülöpszigetek körüli tenger, a Peleliu-sziget és a Leyte-sziget melletti csaták voltak a jelentősebb harcok. Ezek a csaták a japán birodalmi haditengerészet hatalmát és végső hanyatlását demonstrálták.

A háború utáni korszak: A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők

A második világháború után a japán birodalmi haditengerészetet hivatalosan feloszlatták. Japán haditengerészeti öröksége azonban a Japan Maritime Self-Defense Force (JMSDF) alatt folytatódott. Elsősorban védekező szerepe ellenére a JMSDF továbbra is a világ egyik legjobban finanszírozott és technológiailag legfejlettebb haditengerészete.

Forrás: History of Japanese Navy – Japanese Wiki Corpus

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

error: Content is protected !!