004369911060985

A japán munkakultúra néhány jellegzetességéről írtunk már az előző cikkben, most viszont szeretnénk bemutatni, miért alakult így a hozzáállás Japánban a munkához.

A japán munkakultúra háttere – a munkahely mint család és közösség

Egy hagyományos japán cég pontosan úgy működik, mint egy család: a cég gondoskodik a munkavállalóiról, cserébe ők feltétlen lojalitást és hűséget biztosítanak. Ennek gyökerei a történelmi időkig nyúlnak vissza, egészen a hűbéri rendszerig. A főnök olyan, akár egy földesúr, aki felelős az alkalmazottak jólétéért. Az alkalmazott viszont felelős azért, hogy a vezetője ne veszítse el az arcát – ahogy azt Japánban mondani szokás. Az alkalmazottak egy nyitott irodában dolgoznak a főnökkel közösen, így senkinek nincs lehetősége különvonulni.

Falusi környezetben egy-egy fontosabb döntésbe minél több tagot igyekeztek bevonni, hogy teljes konszenzusra jussanak. Ez a gyakorlat visszaköszön a vállalati döntéshozatalban is, ahol például a vezetőt is maguk közül, 100%-os egyetértéssel választják meg. Vezető csak az lehet, aki már régóta a cégnél dolgozik, és elvárt magatartás tőle is a magas szintű lojalitás és fegyelem.

Szabadidő 

Az előző cikkben már említésre került, hogy a japánok legtöbször nem élnek a szabadság lehetőségével. Míg Európában a szabadidő, a pihenés és a munka két külön dolognak számít, addig Japánban mindkettőt az élet részének tekintik, olyannyira, hogy nem érzik szükségét szabadságra menni. 

Információáramlás

A cégen belüli információáramlás fő szabálya, hogy nem ütköztetik az érveket – ellenérveket, hanem közelítik egymáshoz a véleményeket. A japán nép kimondottan konfliktuskerülő, ami a céges kommunikációban is megjelenik. Minden egyes megbeszélésnek az a célja, hogy a végére teljes egyetértés szülessen.

Természetesen fontos a szolgálati utat és a hierarchiát betartani: alulról fölfelé történik a döntéshozatal. A felelősség alsóbb szinteken az egész csoportot terheli, míg felsővezetői szinten csak a vezetőt egyénileg.

Forrás:
https://www.hibiki.hu/2021/01/18/a-hagyomanyos-japan-munkakultura-es-munkahelyi-etika/

Kiemelt kép: Pinterest