004369911060985

Kakinomoto no Hitomaro Japán egyik legtiszteltebb és legnagyszerűbb költője volt. A tanka és a choka formában alkotott, de valószínűleg hozzá köthető a sedoka is.

Tanka (短歌): rövid vers, a klasszikus japán költészet egyik fontos versformája. 5 egységből áll egy tanka vers, amelyben 5 és 7 szótagú szavak/sorok váltakoznak: 5-7-5-7-7
Az első három sor (5-7-5) elnevezése kami-no-ku (felső mondat), az utolsó két sor (7-7) pedig shimo-no-ku (alsó mondat).

Choka (長歌): hosszú vers, amelyben 5 és 7 szótagú sorok/egységek váltakoznak nem szabályos formában. A choka versek végét mindig egy 7 szótagú sor zárja le. A verset tovább lehet fűzni egy tanka hozzákapcsolásával. Utóbbi formával általában valamilyen ajánlást fogalmaztak meg.

Sedoka (旋頭歌): ismétlődő versforma, amelyben 5-7-7-es szótagú sorok ismétlődnek kétszer. Dalformának is tekinthető, amelyet valószínűsíthető, hogy Hitomaro vitt át az irodalomba.

A költő életéről nem sokat tudni: 61 tankát és 16 chokát társítanak hozzá, de ezeken kívül számos olyan verset is tőle származtatnak, amelyek a Manyoshuban (Japán első anyanyelvi költészeti gyűjteménye) megtalálhatók.

Valószínűleg Nara környékén született, versei pedig arról tanúskodnak, hogy a császári palotában is szolgált. Később tartományi tisztviselő lett, és úgy tűnik, legalább kétszer házasodott.

Hitomaro nagyszerűsége versein kívül abban rejlett, hogy nagyon jól megtalálta az egyensúlyt az egyszerű dalok és az irodalmi, szofisztikáltabb szövegek között. Új struktúrákat és retorikai eszközöket vezetett be a japán költészetbe. Hosszabb verseit nyitányként is értelmezik, amelyek a múlt és a jelen japán embereiről és a japán földről szólnak. Versei lelke mélyéről törnek fel, nagyfokú empátiát és azonosulást mutatva embertársaival.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tanka_(m%C5%B1faj)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%B3ka_(versforma)

https://www.britannica.com/biography/Kakinomoto-Hitomaro

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán