004369911060985

Belső kör, külső kör
Az uchi (belső kör) és soto (külső kör) fogalmak a ˝mi˝ és a ˝ti˝ viszonyáról szólnak. Az első kifejezés azt a szociális csoportot jelenti, ahová mi magunk tartozunk. Ilyen a család, a munkahely, a legközelebbi barátok. A külső körhöz tartozik minden olyan személy, akivel nem tartozunk egy csoportba. Ezeknek a megkülönböztetése a nyelvhasználat miatt is fontos, hisz a japán nyelv a társadalomhoz hasonlóan hierarchikus viszonyt tükröz. Nem mindegy, hogyan szólok a társamhoz, a szüleimhez, a főnökömhöz vagy egy számomra teljesen közömbös emberhez az utcán.
Ez a megkülönböztetés a Tokugawa-időszakban alakult ki. A klán tagjai közé nagyon ritkán nyert bebocsájtást külső ember, emiatt a mai napig kivételesnek érezheti magát az az ember, akit egy japán meghív a házába. Onnantól már ugyanis ő is a belső körhöz fog tartozni, ahol a ezen kör szabályai érvényesülnek.
A külföldiek mindig a soto állapotból indulnak, ugyanis ők idegeneknek számítanak (gaijin=ember kívülről).

Honne, tatemae
Ez a két fogalommal önmagunkat reprezentáljuk: mit gondolunk belül, és mit közvetítünk kívül.

A honne jelenti a belső gondolatainkat, a valós érzéseinket. A kanji 本音 maga is az ˝autentikus˝ és ˝hang˝ jelekből áll össze. Ezzel szemben a tatemae az általunk kifelé mutatott viselkedést, gondolatokat, kimondott szavakat jelenti. Általában a tatemae az, amit egyes helyzetekben a társadalom elvár.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk japánul kommunikálni, nagyon fontos ezt a 4 fogalmat megérteni. Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de Japánban ez a mindennapi élet szerves részét képezi.

Forrás:
https://www.japan-experience.com/plan-your-trip/to-know/understanding-japan/honne-and-tatemae

https://www.japan-experience.com/plan-your-trip/to-know/understanding-japan/uchi-and-soto

Kiemelt kép: Ayyeee Ayyee – Pexels