004369911060985

A Momo-t (桃), vagyis az őszibarackot júniustól szeptemberig szüretelik Japánban, ahol körülbelül 100 fajtát termesztenek különböző régiókban.

barack japán

A barack ereje… 

A japánok régen úgy hitték, hogy az őszibaracknak természetfeletti ereje van és képes megszabadítani a gonosz szellemektől.

A Kojiki (古事記) nevű ősi tekercsek szerint Izanagi istenséget Izanami istennő üldözte Yomi földjén. Izanagi őszibarackot dobott kedvese elé, így sikerült megszöknie az üldözés elől.

Talán ismeritek a Momotaro (桃太郎) című híres japán népmesét, amelyben egy őszibarackból született fiú legyőzi a démonokat. Ugyan nincs bizonyíték arra, hogy az őszibaracknak ​​ilyen ereje lenne, mégis nagyon népszerű gyümölcs.

Hogyan lett népszerű az őszibarack Japánban? 

Az Edo-korszakban a japánok őszintén csodálták az őszibarack virágait, de meglepő módon a gyümölcsét egyáltalán nem kedvelték. Kemény volt és savanyú. 

A Shanghai Honey barackot Kínából hozták Okajamába 1875-ben. 

Az 1800-as évek végén elkezdték nemesíteni a kínai őszibarackot, míg nem kitermesztették a Shimizu Hakuto-t vagyis a fehér őszibarackot. Ebből aztán sok más finom hibrid fajta született, amelyek ma is léteznek.

A japánok komolyan veszik az őszibarackot, termesztése erősen szabályozott. Az őszibarack szereti a meleg éghajlatot, és Közép-Japán az őszibarack termesztésének legkedvezőbb helye a szigetországban. Az őszibarackok üvegházakban kezdik életüket, ahol kiemelt figyelmet és megfigyelést kapnak. Minden egyes gyümölcs védőcsomagolással növekszik a fákon, mert így maradnak finomak és értékesek. Amikor érettek és készen állnak a szedésre, négy osztályba sorolják őket minőségük szerint. Aztán habpárnákba ágyazzák őket a piacra való utazáshoz.

Mitől különleges az őszibarack? 

Az őszibarack sok pektint tartalmaz, amely aktiválja a belek működését, és enyhíti a székrekedést és a hasmenést. Vércukorszint-emelkedést visszaszorító és koleszterinszint-csökkentő hatása is van.

Az őszibarack káliumot tartalmaz, amely kiválasztja a felesleges sót és csökkenti a vérnyomást.

Sok C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunitás növeléséhez és az antioxidáns hatáshoz

Az őszibarack igencsak „kawaii” (cuki) megjelenésű, kerek formájával és rózsaszín vagy sárga színeivel.

De nemcsak azért kedvelt gyümölcs Japánban, mert szép és ízletes, hanem azért is, mert kiváló gyümölcs az egészségre.

Az Omiyage Worldnél most két barackos édességet is találsz, Kit Kat-et és Mochit. Valamint hamarosan érkezik a barackos Kibidango is egyenesen Japánból, már vámolják…

barackos kit kat
kibidango barack

Forrás: https://www.bokksu.com/blogs/news/what-are-japanese-peaches

error: Content is protected !!