004369911060985

A japán hagyományban és kultúrában minden szimbólumnak jelentősége van, szimbólum pedig szinte bármi lehet. Fontos japán jelkép a koi ponty, vagy eredeti nevén nishikigoi, mely nemcsak a Jikiden reiki szimbólum-rendszerének, hanem a japán kultúrának is motívuma.

Mit jelképez a koi ponty?

Maga a szó brokát pontyot jelent, és Japán mellett Kínában is jelentős szimbólumnak számít. Egy kínai legenda szerint egy koi hal egyszer egy vízesésen áthaladva sárkánnyá változott. Ez a transzformáció az állhatatosságának és kitartásának volt köszönhető, ezért Kínában a mai napig az állóképesség egyik jelképe.

Japánban a férfiasságot és a pozitivizmust szimbolizálja: fontos szereplője a május 5-i gyermeknapnak (kodomo no hi), illetve a fiúk napjának (tango no sekku). Ilyenkor jellemzően koi ponty alakú szélzsákokat akasztanak ki a házakra (koinobori), és fesztiválokat is rendeznek. A koi ponty képviseli azt az erőt, ami segíti az egyént az élet nehézségeinek elviselésében.

Az erőn kívül a szerencse és a bőség jelképe is.

Típusai

A koi pontynak több mint 70 típusa ismert, ezek mindegyike más-más jelentéssel rendelkezik. Mutatunk ezekből néhányat!

– bekko: teknősponty, amely vörös, sárga vagy fehér színben pompázhat

– kohaku: vörös és fehér színükkel a karriert, sikert jelképezik

– kuchibeni: a szeretet jelképe

– kumonryu: a változás, átalakulás jelképe, ugyanis ez a fajta létezik fekete pöttyös, illetve teljesen fekete változatban is..

– ogon koi: platina színű koi, mely a pénzügyi sikert szimbolizálja

– yamabuki koi: ez az arany színű ponty a gazdagság és bőség megtestesítője

– ochiba shigure: szürke és barna színükkel úgy néznek ki, mintha levelek hullottak volna a vízre

Forrás:

Kiemelt kép: Pexels

error: Content is protected !!