004369911060985

Mangának hívják a tipikus japán képregényeket, melyek az ukiyo-e festészet és a nyugati művészet hatására jött létre. A szó eredetileg vázlatot, véletlenszerű képet jelent.

A kezdetek

A mangák kialakulása a 12. századi fametszetekhez vezethető vissza, majd a 18-19. században jelentek meg a mai mangák elődjének tekinthető formai stílusjegyek, ami után a manga mint képregény elterjedt. A manga kifejezést az egyik legjelentősebb Edo-kori ukiyo-e fetsőnek, Hokusainak köszönhetjük. 

A mangát jobbról balra és felülről lefelé olvassák, akárcsak más japán kiadványokat. Hogy ne okozzon problémát a fordításnál, külföldön is többségében ugyanilyen formában adják ki a fordításokat.

A manga a második világháború után tört igazán utat magának, amikor a japán nép a veszteségeit dolgozta fel. A mangákban tudták megélni és kiélni dühüket, elkeseredettségüket a háború okozta események miatt. 

A mangák – az animéhez hasonlóan – több stílusban és műfajban készülnek: vannak kimondottan gyerekeknek szólók, de készülnek mangák kimondottan nőknek és férfiaknak is, illetve találunk erotikus és komikus mangát is. Készülnek mangakötetek, de heti vagy havi megjelenésben magazinokban is lehozzák a történeteket. Japánban léteznek továbbá mangakisszák, vagyis olyan kávézók, vendéglátóhelyek, ahol a kiszolgálás mellett egy jó mangát is elolvashatunk.

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Manga

Kiemelt kép: Pinterest

error: Content is protected !!