004369911060985

A macskák régóta nagy tiszteletnek örvendenek a japán emberek körében. Pihe-puha kis szőrgolyók, akik különc természetűek ugyan, de legtöbbjük nagyon is szeretni való kis házikedvenc. Azonban létezik egy macskafajta, amely a legkevésbé sem mondható szelíd háziállatnak.

irimote japán macska okinawa

Az Iriomote-yamaneko (西表山猫), vagyis a „hegyi vadmacska” Japán legdélebbi részén, Okinawa prefektúra egyik legtávolabbi csücskében, Iriomote szigetén él. Ez a macskaféle a régió csúcsragadozója, mely a világ legkisebb szigetén él.

A sziget ragadozója

Iriomote Japán egyik legszegényebb régiójába tartozik, amin a helyi lakosság az idegenforgalom fejlesztésével próbál javítani. Iriomote első lakosai nem sokkal a második világháború után érkeztek a szigetre, amely mostanság mintegy két és fél ezer embernek ad otthont, és egyre kedveltebb turistacélpontnak számít, látogatóinak száma eléri az évi 350 ezret.

Az Iriomote macskák valószínűsíthetően az Ázsiai kontinensről származnak, ám a lemezmozgásoknak köszönhetően a sziget végül különvált a szárazföldtől. Ez a vadmacska élő kövület, mert csontjai és fogai nagyon hasonlítanak a már kihalt ázsiai hiúz őseire. Azonban primitívebb, mint a Délkelet-Ázsiában élő leopárd macskák. Az iriomote vadmacskák például egészben, tollakkal együtt eszik meg a levadászott madarakat. 

Az Iriomote macska szőrzete többnyire sötétszürke és világosbarna, a hasán és a végtagok belső részén világosabb szőr található. Szemei világos borostyán színűek.

A macska farka egészen a hegyéig vastag, a fülek lekerekítettek, a háton fehér foltok (tigrisfülszerű foltok) találhatók. Ez a megjelenés általában jellemző a délkelet-ázsiai vadmacskákra. 

A néphagyomány szerint nem véletlen a macska fehér füle, mert könnyebben tudja becsalogatni maga után a kíváncsi gyerekeket, akik a vadmacska után mennek éjszaka az erdő sűrűjébe. Mérete miatt azonban nincs ok az aggodalomra, az emberre ártalmatlan az iriomote macska.

A ragadozó erős szagot bocsát ki a fenekén lévő bűzmirigyből, melynek leginkább parfüm illata van, ha hígítják, de mégis egyedi esszencia.

Tápláléka közé tartoznak a patkányok, vízi – és más kismadarak, gyíkok, kígyók, rákok, halak, denevérek. Évszaktól függően sokat általában sokat eszek. Más vadmacskákhoz képest a fajta valószínűleg alkalmazkodott a sziget környezetéhez, ahol kevés az ehető egyedek száma. 

irimote japán macska okinawa

Vadmacska a kihalás szélén?

Sajnálatos módon az iriomote macskát a kihalás veszélyezteti. Az 1967 elején új fajként regisztrált populáció körülbelül 50-70 fő volt. Ezt követően a létszám a természetvédelmi tevékenységek miatt mintegy 100-ra nőtt. Jelenleg az igazságtalan halálesetek első számú oka a közlekedési baleset. A sziget körül futó utak szinte mindegyike aszfaltozott, és minden évben arról számolnak be, hogy éjszaka száguldó autók gázolják el a szerencsétlen állatokat. Ezenkívül továbbra is figyelni kell a fertőző betegségekre, például a macska immunhiányos vírusfertőzésére a nem megfelelően tenyésztett házimacskákkal és elvadult macskákkal való érintkezés miatt.

irimote japán macska okinawa

Hogyan menthető meg?

A védelmi intézkedések között kiemelkedőnek számít például az állatok egyéni regisztrációja mikrochippel. Az Okinawa prefektúrából, a Környezetvédelmi Minisztériumból, szakértőkből álló „Ökoút Tanulmányozó Csoport” az autóutak alatt alagutakat létesített az állatok számára, valamint zebrazónákat (vibrációs burkolat) és útjelző táblákat állított fel az óvatosságot igénylő pontokon, a közlekedés biztonsága érdekében.

Erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy felhívják a helyi lakosok és a turisták figyelmét az utakon, eseti alapon mobil jelzőtáblákat helyeznek el a járművezetők figyelmeztetésére. 

Emellett a szigetre behozott házi macskáknak kötelező a mikrochippel történő egyéni regisztrációja és karanténba helyezése.

irimote japán macska okinawa

2010. július 30-án a Taketomi Városi Turisztikai Egyesülete felkérte a lakosságot, hogy készítsenek tervet egy helyi kabala számára. A Komi Általános Iskola hatodik osztályos diákjának tervét választották, amely az Iriomote macskára épült. Iriomote szigete, ahol Taketomi található, a kabala mellkasán látható. Ugyanúgy nevezték el, ahogyan tervezték; 2010. augusztus 31-én a „Pikaryaa” (ピカリャ~) nevet egy ishigaki lakos beadványa alapján választották ki, aki a macska helyi becenevéből (ryukyu-i kiejtés szerint), a yamapikaryaa-ból merített ihletet.

irimote japán macska okinawa

Ballagó Petra

Forrás:

https://iwcc.jp/english/iriomotecat/cat/

https://discoverjapan-web.com/article/69713

http://www.takenakadouki.com/cms/w_all/cate_area/kyu-oki/okinawa/post_3525.html

https://www.47news.jp/6232190.html

https://iwcc.jp/blog/2015/03/04/415051251/