004369911060985

Van egy „Akabeko” nevű népi játék, a szerencsés vörös tehén és a talizmán, amely a Fukusima prefektúra Aizu körzetéből származik. Az emberek azt mondják, hogy az Akabeko a fukusimai Yanaizu városában lévő Enzoji templomból származik. A templom körülbelül 1200 éve épült.

Körülbelül 400 évvel ezelőtt egy nagy földrengés volt Aizu kerületben, és Yanaizu súlyosan megsérült.

Az Enzoji templom is megsérült, beleértve a főcsarnokot. Sok ember vesztette életét ebben a katasztrófában. Később, 1617-ben a főcsarnokot újjáépítették a sziklán. A főcsarnok újjáépítéséhez használt fűrészáru a Tadami-gawa folyó felső folyásánál fekvő falvak adományából származott és magát a fát a folyón szállították. Az emberek akkoriban nem igazán tudták, hogyan kell farünköket felvinni a szikla tetejére. A legenda szerint hirtelen megjelent a semmiből egy vörös tehéncsorda, amely segített az ott élő fekete teheneknek, így könnyedén újjáépítették a főcsarnokot.

Később a tehenek által szállított faárunak köszönhetően két Nade-ushit, azaz tehén szobrot építettek az Enzoji-templomban. A mondás azt tartja, hogy a kívánságunk valóra válik, ha annak mondogatása közben megdörzsöljük a tehenet.

 A vörös teheneket, amelyek segítettek a fát szállítani, Akabeko-nak hívták, amely a lelkierőt és a hatalmat is képviselik. Ezen kívül az emberek azt hiszik, hogy Akabeko a boldogságot is bevonzza az életünkben.

Az „aka” japánul vöröset, a „beko” pedig tehenet jelent a helyi nyelvjárásban.

Éppen ezért Fukushimában az Akabeko egy kedvelt szuvenír.

Több színben is megvásárolható, másik kedvelt szín a fekete, amely utal a helyi fekete tehenekre is

ww.omiyage.hu

Kép: saját képek és By Wdqh – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62780972