004369911060985

Legkésőbb a „Hachiko – Egy csodálatos barátság” című film után sokan megismerték a Japánból származó akita (Akita Inu, Akita Ken) kutyafajtát.

akita japán kutyafajta

Ez az eredeti vadászkutya fajta hazájában a hűség szimbólumává vált, részben az említett filmnek is köszönhetően.

Az Akita Inu egy régi japán kutyafajta. Az „Akita” név egy japán tartományt jelöl, míg az „Inu” jelentése kutya. A fajta története hosszú múltra tekint vissza, már agyagedényeken és bronz harangokon is találtak róla képeket, melyek eredete a Kr. e. második századra tehető.

A japánok a kutyákat eredetileg vaddisznó, tollas vad és fodros medve vadászatára használták. Később őrző- és falka kutyaként használták őket.

A 19. században világszerte megnőtt a kutya viadalok iránti lelkesedés, ezért erős fajtákkal, például masztiffal is kereztezték.

akita japán kutyafajta

1931-ben a kormány hivatalosan Japán természeti emlékévé nyilvánította a kutyafajtát.

A második világháború idején a katonaság elkobozta az összes szőrmés kutyát (hús élelmezési és a szőre felhasználása miatt), ami majdnem a kutyafajta kihalását okozta. A háború befejezése után két al fajt mentettek meg, amelyek egymástól függetlenül fejlődtek.

A tenyésztők megpróbálták a kutya eredeti megjelenését visszahozni. A megmaradt kutyákat japán szánhúzó kutyákkal és a Csau Csau fajjal keresztezték. Ennek eredménye a valamivel kisebb, gyakran vöröses színű kutya. A német juhászkutyákkal keresztezett, karcsú és nagyobb testű kutyák eljutottak az USA-ba, ahol saját fajtát, az amerikai akitát alkották. A két fajtát 1999 óta hivatalosan elismeri az FCI. A besorolás szerint „Ázsiai spitz és rokon fajták” szakasz 5. „Spitz és primitív típusú kutyák” csoportjába tartoznak.

akita japán kutyafajta

Mire számítsunk, ha akitánk van?

Az Akita Inu magabiztos és nyugodt kutya, szeret önállóan cselekedni. Nem alárendelt típus, saját akarattal rendelkezik. Idegenekkel szemben semleges vagy közömbös, és csak akkor támad, ha veszélyben látja a családját.

Hűséges kutya, általában egy személyhez ragaszkodik, és erős köteléket alakít ki vele. Egy életre együttműködő és engedelmes partner. Általában nyugodtan viselkedik stresszes helyzetekben. Amint azonban meglát egy potenciális prédát, az eredeti vadság tör elő belőle, és nehezen fékezhető. Sok kan nem kompatibilis más kutya fajokkal.

akita japán kutyafajta

Hogy néz ki az akita?

Az Akita Inu egy izmos, fenséges megjelenésű kutya. A kutya szőrzete durva és kemény, puha, sűrű aljszőrzettel. Lehet vörös fakó és világos barna, de lehet szürkés vagy fehér is. A homloka nagyon széles, és a jellegzetes háromszög alakú szúrós fülek aranyos megjelenést kölcsönöznek a kutyának. Nayon hasonlít megjelenésében a shiba inura. A szemek barna színűek, jól hangsúlyozott fekete szegéllyel.

akita japán kutyafajta

Hogy neveljünk egy akitát?

Az akita nevelése nem egy kezdőnek való feladat. A kutya nem engedelmes, és csak a számára értelmes parancsoknak engedelmeskedik. Különösen egy bizonytalan gazdi esetében a kutya inkább egyedül hoz döntéseket. A fajta nem tolerálja jól az erőszakot, a fenyítés nála nem jó eszköz a neveléshez. A kiskutya kiképzéséhez következetesnek, de barátságosnak kell lenni. A harmonikus együttéléshez elengedhetetlen a korai szocializáció más kutyákkal és emberekkel.

Az akitának szüksége van a napi testmozgásra. Ha nincs kedve mozogni, akkor nehéz meggyőzni, hogy tegye meg, ebből a szempontból elég szeszélyes. Buta játékokra vagy trükkök megtanítására nem igazán lehet rávenni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

Mint minden kutya esetén, a személyiségnek döntő szerepe van. Jómagam két akita boldog tulajdonosa vagyok. Jó házőrzők, játékos, nagy szűrpamacsok, akikkel sokat kell foglalkozni de ez minden pillanatot megér. Pici koruk óta kutya iskolába járnak és jól nevelt, engdelmes állatok. Az a fajta, amivel törődni kell, de ezt nagyon meghálálják.

akita japán kutyafajta

Halász Dóra

Képek: jogtiszta képek, saját kép

Forrás:

https://www.azenkutyam.hu/fajtaleiras/akita-inu-fajtaleiras/

https://www.haziallat.hu/kutyafajtak/amerikai-akita-inu

error: Content is protected !!