004369911060985

A japán kultúrában a pillangók (Chōchō / 蝶蝶) nagyon népszerű szimbólumnak számítanak.

A közfelfogás szerint az öröm, a boldogság, a lelkesedés és a hosszú élet jelképének számítanak.

chocho japan pillango szimbolum

Talán nem is gondolnánk, de ezek az állatok egyaránt jelképei az élő és a holt lelkeknek.

Ugyanis Japánban az emberek úgy tartják, hogy a lelkek vagy pillangók formájában kerülnek a mennybe, ha a földi utuk véget ér, vagy pedig ezek a pillangók vezetik el a lelket a Mennyországba.

Az állatnak a lárvától a teljesen kifejlett pillangóig terjedő metamorfózisát gyakran hasonlítják a nővé válás folyamatához. A nőiesség és az ezzel járó szabadság szimbóluma is. Ezért gyakran ábrázolják a pillangó motívumot a fiatal, serdülő lányok jukatáján és kimonóján. Létezik egy ún. „pillangó csomó” mely igen népszerű az obi megkötésénél.

Ha párban látni őket, az a boldog házasság és az örök szerelem jele, mivel a hím és a nőnemű pillangók a párzási időszakban együtt táncolnak.

Egy régi kínai legenda – amelyet a legtöbb kelet-ázsiai ország is átvett – két fiatal szerelmesről szól, akik pillangókká változtak, miután ketten együtt öngyilkosak lettek. Gyakran, mint az ázsiai „Rómeó és Júlia” története néven ismert, és e két szerelmes örök és szétszakíthatatlan szerelmét mutatja be.

origami pillango Japan

A pillangó motívum a japán papírhajtogatás művészetében is nagyon gyakran megjelenik. Kevesen tudják amúgy, hogy a pillangó volt a legelső origami forma, amelyet valaha készítettek. A formát Ihara Saikaku japán költő 1680-as verse ihlette, amelyben papírlepkékről szóló álmát írja le. Ihara két lepkéről ír, akik az Ochō és Mechō nevet viselték. Napjainkban már hagyománynak számít, hogy az esküvők alkalmával használt szaképalackokra két origami lepkét helyeznek el.

japan szimbolum pillango érdekesseg

Írta: Ballagó Petra

Források:

https://www.asterpix.com/symbols/symbolic-animals-in-japan/

https://jpninfo.com/103860

https://studylib.net/doc/6938705/the-symbol-of-butterfly-in-japanese-culture

error: Content is protected !!