004369911060985

Shigetaka Kurita egyike volt annak a csapatnak, akik az első emoji ikonokat megalkották. A szív alakú piktogram az NTT Docomo telefonszolgáltató korai készülékén már látható és használható volt érzelmi kifejezésként. A nagy sikerre való tekintettek Kurita még 176 színes emotikont hozott létre.

Habár az emojik léteztek már az 1990-es években is, maga az emoji kifejezés (mely Japánból ered) csak 2010-ben futott be. A 12×12-es pixelekből álló emoji szett meghódította a világot, és azóta nincs olyan ember, aki ne használná a digitális írásbeli kommunikációja során. 

Kuritát egyrészről a mangák világa ihlette meg az emojik elkészítéséhez, ezen belül is a manpu, vagyis azok a jelek, amelyekkel például egy-egy karakter érzelmi állapotát jelenítik meg (vízcsepp a fej fölött stb.), másrészről az időjárás-előrejelzés, az útjelzések és az írásjelek.

2016-ban a new yorki Modern Művészet Múzeumban (Museum of Modern Art) mind a 176 emojit kiállították, de Kurita kollekciói a hongkongi M+ Múzeumban is láthatók. 2018-ban a Louis Vuitton Alapítvány jóvoltából a párizsi Modern Művészet Múzeumban is kiállították.

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shigetaka_Kurita

Kiemelt kép: johnhain – Pixabay

error: Content is protected !!