004369911060985

Ázsia több országában, így Japánban is az étkezések alapvető kellékének számít az evőpálcika. Bizonyos helyeken természetesen használnak kést, villát, kanalat, de nem ez a jellemző. 

Az evőpálcika használata és népszerűsége Kínából terjedt el: úgy tartják, hogy mivel a kínaiak szűkölködtek télen a tüzelőben, ahhoz, hogy gyorsabban elkészüljön a főtt étel, apróbb darabokra vágták. Viszont ezekhez már nem volt szükség kanálra, ugyanis a fapálcikák segítségével egyszerűen tudtak falatozni. 

Többféle pálcikát is használnak ezek az országok, Japánban leginkább a fából vagy bambuszból készülteket kedvelik. De léteznek már porcelánból és műanyagból gyártott evőpálcikák is. A hosszuk is különböző: míg Japánban a rövidebbeket részesítik előnyben, Kínában például a hosszabbakat.

A japán éttermekben kétféle típussal lehet találkozni: vagy kettétörhető fapálcikát, vagy műanyagot adnak az étel mellé. Kezdők számára kihívás mindkettő, de nem lehetetlen feladat megtanulni a használatát!

Egy kis etikett

Ahogy minden másban, az evőpálcika használatában is vannak illemszabályok:

– mindkét pálcikát ugyanabban a kézben kell tartani, meglehetősen faragatlannak tűnünk ugyanis, ha a bal és a jobb kézben is van egy-egy pálca

– nem illik az ételt felszúrni az evőpálcikára, csak közé lehet fogni

– használaton kívül párhuzamosan egymás mellé kell helyezni a pálcikatartóra vagy a rizses tálra

Forrás: japanspecialista.hu
Kiemelt kép: pinterest

error: Content is protected !!