004369911060985

Biztosan sokan hallottatok már a tavaszi nagytakarítás jótékony hatásairól. Míg nálunk az igazi nagytakarítást tavasszal szokták végre hajtani, addig Japánban az év végén teszik meg mindezt, az ōmisoka-t (Szilveszter) és az oshōgatsu-t (Új Évi családi ünnep) megelőzően.

japán nagtakarítás újév óév osoji soji

Az ōsōji (大掃除) olyan alapos szokott lenni, hogy még a rizspapírokat is jellemző, hogy kicserélik az ajtókon. Ez a nagy takarítás egyben szimbolikus jelentéssel is bír és mint tisztító rituálé tekintenek rá, hogy elő készítsék a házat Toshigami-sama (年 神, az Év Istene) érkezésére. Úgy gondolják, hogy Toshigami az év istensége hozza el az elkövetkezendő évet. Toshigamit az ősök szelleméinek is tartják.

Az ōsōji hagyományosan december második hetében kezdődött, általában december 13-án.

Kis kultúra beli eltérés: nálunk december 13.-a Luca napja, amikor a népszokások szerint régen tilos volt fonni, sütni, mosni vagy bármilyen házi munkát csinálni. Nem volt tanácsos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek, azaz sosem kapjuk vissza őket. Ennek a szokásnak az eredete valószínűleg az, hogy régen ez a nap volt az év legrövidebb napja (még a Gergely-naptár bevezetése előtti időkben).