004369911060985

Az ukiyo – e egy japán művészeti stílus, jelentése „a lebegő világ képei”. Fénykorát a 17. és 19. század között élte. A műalkotások legtöbbször fametszetek, vagy festmények formájában készültek különböző témákban (nők, színészek, szumó birkózók, történelmi események, tájképek, állat -, és növényvilág). A stílus az „elillanó világ képeit” hivatott megjeleníteni.


A fanyomatos sokszorosítási technika kifejlesztését Hishikawa Moronobunak (jap.: 菱川 師宣, magyarul: Hisikava Moronobu) köszönhetjük. Ő hozta létre a sok színnel történő nyomtatást. A fametszetek elkészítését általában munkafázisokra osztották: a mester megtervezte a nyomatot és bejelölte a színeket, a képfaragó készítette el a fadúcokat, a nyomdász vonta be azt festékkel, illetve nyomta rá a papírlapokra. Mivel ez a fajta nyomtatás kézzel készült, a színek intenzitása a nyomtató által gyakorolt erő kifejtésétől függött.

Az Edo – kor egyik kiemelkedő japán művésze, és az ukiyo – e stílus híres mestere Katsushika Hokusai (jap.: 葛飾 北斎, magyarul: Kacusika Hokuszai) volt. Élete során harminc alkalommal változtatta meg a nevét. Legismertebb művei a tájképeket ábrázoló fametszetek.

Első publikált nyomata Kabuki szereplőkről készült képsorozat volt. Illusztrált verses köteteket és könyvsorozatokat is. Rézkarcokat készített, és mangákat, melyek nagy hatást gyakoroltak a japán képregényekre. Hokusai erotikus jeleneteket is ábrázolt, melyeket japánul shungának (jap.:春画, magyarul: tavaszi képnek) neveznek. Ezek a képek nem csak a férfiak számára készültek, a nők is gyakran rendeltek maguknak kereskedőktől. Egyik híresebb shungája „A halász feleségének álma”.

Hokuszai tájképeivel talán már mindannyian találkozhattunk. Legnépszerűbb munkája a „Fuji harminchat látképe”, amely tartalmazza a legismertebb „A nagy hullám Kanagavánál” című képét. Említésre méltó alkotásai még a „Túra a japán vízeséseknél”, és az „Ezer kép az óceánról”.

Japán eredetileg egy zárkózott civilizáció volt, így Hokusai csak halála után vált világszerte elismertté. Nagy hatást gyakorolt azonban a nyugati művészekre. A 19. századtól a „japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált. Hokusai művészetének hatását olyan híres impresszionista és posztimpresszionista festők képein figyelhetjük meg, mint Edgar Degas, Édouard Manet, Claude Monet és Vincent Van Gogh. Az ukiyo – e szinte tökéletesen harmonizált az impresszionizmus látásmódjával.

Forrás: ukiyoe.org

Kép: pixabay jogtiszta kép