004369911060985

Binbōgami, a szegénység kamija

A japán folklórban előkerül Binbōgami alakja, aki egy kami vagy isten, akit a nyomorúsághoz és a szegénységhez kötnek, és arról ismert, hogy otthonokban lakik és szerencsétlenséget hoz. Ez az érdekes istenség különféle folklórokba, esszékben és rakugó darabokban jelent meg, nem szokványos rituálékat és misztikus találkozásokról szóló történeteket hagyva maga után.

Binbōgami elküldése

Elúfordult, hogy egy rituálé keretében próbáltak Binbōgamitól „megszabadulni”. Így próbáltak megtisztítulni a nyomorúságtól. A hónap végéhez közeledve a kereskedők tányér alakú tálban miszót készítettek, és egy bantō vagy főhivatalnok vonult végig az utcákon a levessel. Az illat kicsalogatta a Binbōgamit az otthonoktól, majd csapdába esett, amikor a bantō bezárta a tál tetejét. A rituálé azzal zárult, hogy a levest a Binbōgamival egy folyóba dobták, elmosva az illatát és vélhetően az ezzel járó szerencsétlenségeket. Ez az érdekes hagyomány, amelyet 1877 körül dokumentáltak, a babona és a kulturális gyakorlatok egyedülálló keverékét tárja fel.

Binbōgami és a miszó

Binbōgami sajátos vonzalma a miszó leveshez egy döntő eleme a történetnek. Az illata csaliként szolgál. Mitsuyuki Nakamura költő szerint Binbōgaminak még van egy uchiwája, egy hagyományos japán legyezője, hogy magához legyezze a leves illatát.

Megjelenés és anekdoták: A sovány, piszkos öregember

Ez az istenség rongyos ruhába öltözött, és gyakran látható egy törött getával a lábán. Szeret játszani kendamával is, ami egy hagyományos japán játék. A népmesék, köztük a Toen Shōsetsu és a Tankai, a Binbōgamival való találkozásokat mesélik el.

A megölhetetlen Kami

Binbōgami egy kami, elpusztíthatatlan. A Niigata prefektúrából származó történetek betekintést engednek az irorival, egy hagyományos japán süllyesztettt kandallóval kapcsolatos rituálékba. Az irori hője állítólag taszítja Binbōgamit, és vonzza Fukunokamit, a szerencse kamiját. Ezek a kulturális gyakorlatokban mélyen gyökerező babonák rávilágítanak az emberek és az istenségek közötti összetett kapcsolatra a japán folklórban.

Átalakulás a vendéglátás révén

A vendégszeret mindig megjelenik a Binbōgamiról szóló mesékben. Az otthonokban élők kedvessége ezt az istenséget Fukunokamivá változtathatja: szerencsétlenséget hozó természetét szerencsét adományozóvá.

Modern tisztelet: Binbōgami templomok és rituálék

Érdekes módon Binbōgami öröksége a modern időkben is fennmaradt. A tokiói Bunkyō egyházközségben a Kitano szentély mellett van egy kis szentély, amelyet Binbōgaminak szenteltek. A zarándokok állítólag azért imádkoznak, hogy ideiglenesen meglátogassák a kamit, majd 21 nap után egy rituálét követnek, hogy elküldjék, ezzel biztosítva a szerencsétlenség elkerülését.

Binbōgami, a szegénység kamija átszövi a japán folklórt és egy letűnt korszak kulturális hiedelmeit és gyakorlatait eleveníti meg.

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Binb%C5%8Dgami

https://en.urarekishi.com/2023/09/Binbogami.html

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán