004369911060985

Március 20.-án van a boldogság világ napja, amely az ENSZ által is elfogadott, nemzetközi ünnep. Az ötlet eredetileg Bhutánból származik, ahol a bruttó nemzeti boldogság fogalmát bevezették, mint a jólét egyik mérő számát. Ennek fényében kilenc olyan tényezőt határoztak meg, amely alapján a boldogság mérhető. Mivel az elmúlt napokban több, boldogság világ napjával kapcsolatos cikkbe is bele futottam, gondoltam megnézem, hogy mindez hogy alakul Japán, vagy Magyarország esetében.

Te hogy határoznád meg a boldogság fogalmát? Szerinted mi az elégedett, boldog élet alap köve?

Természetesen ez szubjektív. Mégis ahogy ezekről olvastam, eszembe jutott a Japán és az ikigai fogalma. A japán filozófia szerint ugyanis minden ember számára létezik az „Ikigai”, az ok, amiért létezünk. Ez az a küldetés mondhatni, amellyel a világra születtünk, az ok, amiért reggelente felkelünk és haladunk az életünkkel. A japánok úgy gondolják, hogy ez a bizonyos ikigai, vagyis a lét értelme a hosszú és elégedett élet alapköve.

A mérőszámok, amelyet a boldogság mérésére használnak, nagyon összefügg azokkal az elemekkel, amelyek ahhoz kellenek, hogy megtaláljuk az ikigait, és elégedett, hosszú életünk legyen. 

Melyek a hivatalos mérő számok? Például az egy főre jutó GDP, a társadalmi támogatás, egészséges várható élettartam, a szabadság érzete a döntéseinkben, nagylelkűség, korrupció megléte vagy hiánya stb.

Amúgy Japán a folyamatosan öregedő társadalmával a második helyen áll a várható élettartam szempontjából, addig például az egyéni döntések szabadsága terén már jóval alacsonyabb értéket ért el. Azaz a megkérdezett személyek úgy érzik hogy nem dönthetnek az életükről eléggé szabadon. Meglepő, hogy a nagylelkűség szempontjából a megkérdezettek milyen nagy aránya érzi annak hiányát. Bár az egy főre jutó jövedelem még mindig magas, de romlás látható ezen a téren is.

Japán 2019-ben az 58 helyen volt ezen a listán és átlagosan 10-ből 6 pontot adtak, vagyis a boldogság érzetüket nagyjából középre helyezték.

Akik kicsit jobban ismerik a japán társadalmat az átlagnál, azok tudják, hogy mint minden országban, Japánban is megvannak a társadalmi problémák és azok kihívásai. Mégis, a hosszú életet nem lehet kizárólag a jó egészségügyi ellátásnak betudni, annál kicsit tovább kell gondolkodni.

Az ikigai, amelyről említést tettem, a következő szempontok írható körbe, ha egyáltalán körbe írható:

1, Aktívnak maradni és azzal foglalkozunk, amit szeretünk.

2, A stressz és a folyamatos rohanás lecsökkentése, kiiktatása az életünkből.

3, Tudatos étkezés bevezetése. A kevesebb néha több.

4, Az emberi kapcsolatok fontossága.

5, Ép testben ép lélek.

6, A nevetés jótékony hatása.

7, Sok Okinawával kapcsolatos riport kapcsán megemlítik, hogy természet milyen fontos szerepet játszik az ott lakók életében. A természet szeretete, ápolása és annak közelsége.

8, Hálásnak lenni azért, amink van.

9, Van egy híres mondás, amelyet a Dalai Láma mondott: „Csak két nap van az életben, mikor semmit sem tehetsz. Az egyik a tegnap, a másik a holnap. Tehát csak a ma a megfelelő nap arra, hogy szeress, hogy higgy és elsősorban, hogy élj!”.

Természetesen mindenkinek az egyéni értelmezése határozza meg, hogy hogyan értelmezi, de nagy általánosságban a séma ráhúzható mindenre.

Ami elgondolkoztatott az egésszel kapcsolatban az a következő: hogy lehet, hogy bár Japánból származik az ikigai felfogása és itt élnek a világon a legtovább az emberek, mégis az átlag Japán ember nem érzi különösebben boldognak magát? Persze minden társadalomnak vannak nehéz sorsú egyéni és társadalmi problémái. Ahogyan felsoroltam a tényezőket, amelyek az ikigai-hoz köthetők, most felsorolom a társadalmi problémákat, amelyek gyakran előkerülnek. 

Japánban a következőkről lehet a legtöbbet olvasni:

  • Hikikomori jelensége
  • Túlóra, depresszió és a karoshi,
  • Iskolai bántalmazások, később munkahelyi bántalmazás
  • Gyerekekkel szembeni erőszakos vagy gondatlan viselkedés
  • Egyenlőtlenség férfi és nő között
  • Magas öngyilkossági arány
  • Gyerek stressz alá helyezése az iskola miatt már kis gyerek kortól
  • Herbivore/ fűevő férfiak
  • Alacsony gyerek vállalási hajlandóság
  • Honmae-tatemae okozta problémák

Aki ismeri a blogomat és követi ezt az oldalt, talán észre vette, hogy igyekszem nem szuperlatívuszokban beszélni Japánról. Szeretem a japán kultúrát, de nem szeretem ajnározni azt. Úgy gondolom, nagyon sokat lehet tanulni a japánoktól, de mint mindenhol, ott sincs kolbászból a kerítés.

Most ez egy olyan bejegyzés, amellyel a társadalmi kihívások felszínét kapargattam meg és ha szeretnétek róla többet olvasni, akkor csak jelezzétek.

Források: https://www.theglobaleconomy.com/Japan/happiness/

https://www.nippon.com/en/japan-data/h00438/japan-judged-low-on-happiness-despite-longevity.html