A Chazuke (茶漬け) talán az egyik legegyszerűbben elkészíthető japán egytálétel, ami könnyed nyári ebédnek vagy vacsorának is kiváló.
Eredete a Heian -korszakig vezethető vissza, amikor a főtt rizsre forró vizet öntöttek. Az így kapott egytálételt yuzuke-nek hívták.
A chazuke ennek az ételnek a változata teával, és az Edo-korban vált népszerűvé.
Akkoriban elsősorban a katonáknak szolgálták fel, hogy erősítsék az állóképességüket és elűzzék az éhségüket a csata előtt.
Napjainkban a Chazuke sokféle ízesítéssel és hozzávalóval készülhet.
Nézzük, a legegyszerűbb hozzávalókat:
Elkészítése:
Rakjuk egy kisebb tálba az előre kifőzött rizst, adjuk hozzá a chazuke fűszerkeveréket, rakjuk rá a norit és a zöldhagymát, egy keveset az umeboshiból, majd az egész tetejére kezdjük el ráönteni fokozatosan a forró teát, amíg a folyadék körülbelül a feléig nem lepi el az ételt.
Hagyjuk pár percig ázni a teában a rizst és a többi hozzávalót, hogy az ízek kijöjjenek és harmóniába kerüljenek egymással.
Ezután fogyaszthatjuk is!
Ballagó Petra
Forrás:
https://www.masterclass.com/articles/ochazuke-recipe#simple-japanese-ochazuke-recipe
Kép: https://www.japanesecooking101.com/ochazuke-recipe/
Saját kép