004369911060985

A Chazuke (茶漬け) talán az egyik legegyszerűbben elkészíthető japán egytálétel, ami könnyed nyári ebédnek vagy vacsorának is kiváló.

chazuka japán étel különlegesség

Eredete a Heian -korszakig vezethető vissza, amikor a főtt rizsre forró vizet öntöttek. Az így kapott egytálételt yuzuke-nek hívták.

A chazuke ennek az ételnek a változata teával, és az Edo-korban vált népszerűvé.

Akkoriban elsősorban a katonáknak szolgálták fel, hogy erősítsék az állóképességüket és elűzzék az éhségüket a csata előtt.

chazuke tea rizs japán étel

Napjainkban a Chazuke sokféle ízesítéssel és hozzávalóval készülhet.

Nézzük, a legegyszerűbb hozzávalókat:

ochazuke japán rizs tea étel gasztronomia

 

Elkészítése:

Rakjuk egy kisebb tálba az előre kifőzött rizst, adjuk hozzá a chazuke fűszerkeveréket, rakjuk rá a norit és a zöldhagymát, egy keveset az umeboshiból, majd az egész tetejére kezdjük el ráönteni fokozatosan a forró teát, amíg a folyadék körülbelül a feléig nem lepi el az ételt.

Hagyjuk pár percig ázni a teában a rizst és a többi hozzávalót, hogy az ízek kijöjjenek és harmóniába kerüljenek egymással.

Ezután fogyaszthatjuk is!

chazuke japán gasztronomia kulonlegesseg étel tea rizs

Ballagó Petra

Forrás:

https://www.masterclass.com/articles/ochazuke-recipe#simple-japanese-ochazuke-recipe

Kép: https://www.japanesecooking101.com/ochazuke-recipe/

Saját kép