004369911060985

Minden év ősszel a Daikakujiban (大覚寺) Kiotóban kerül megrendezésre a Kangetsu no Yūbe (holdnéző parti- 観月の夕べ), amikor a vendégek csónakokról élvezhetik a telihold látványát, az Osawa-no-ike tavon, amely a templom területét található.

A kangetsu (holdnézés) szokása a korai Heian-korszakra (794-től a 12. század végéig) nyúlik vissza, amikor az udvari nemesek szívesen nézték a teliholdat a nyári meleget követő tiszta őszi éjszakán. A főleg arisztokraták között kedvelt időtöltés alkalmával iszogattak, verset szavaltak és hangszeren játszottak, miközben a vízen csónakokról gyönyörködtek a holdban. Ezt a hagyományt folytatva a Kangetsu no Yūbe (holdnéző parti) minden év ősszel rendezik meg a Daikakuji templomban, Sagano szívében, Kiotó északnyugati külvárosában.

daikakuji kyoto

A 876-ban alapított Daikakuji templom történelmi kapcsolatokat ápol a japán császári családdal, mivel a templom elődje az a császári villa volt, amelyet Saga császár épített a korai Heian-korszakban, Saga Rikyu-in néven. Saga császár unokája, Gojaku Nyudo herceg 876-ban alapította a Daikakuji templomot a Saga Rikyu-in helyén.

Egy szép mesterségesen kialakított tó rendszer található a területén, az Osawa-no-ike-tó, amely Japán legrégebbi fennmaradt mesterséges kertje kisebb erdőkkel és miniatűr tavakkal. A tó kerülete körülbelül 1 kilométer, és területe körülbelül 64 000 négyzetméter. Nem meglepő, hogy ez tökéletes helyszínt biztosít a holdnézésnek. Azonban fontos megjegyezni, hogy a holdnézés etikettje részeként a holdat nem az égen, hanem a tavon történő visszatükröződésében csodálták akkoriban. A Kangetsu no Yūbe vendégei díszesen feldíszített hajókon, amelyek orra sárkány vagy vízi madarak szobrát ábrázolja, követhetik ezt a hagyományt.

Mikor?

A Kangetsu no Yūbe szeptemberben és októberben zajlik, három éjszakán keresztül, beleértve a Chūshū éjszakát (ősz közepe). Ez idő alatt az Osawa-no-ike tó fölé nyúló speciális színpadon tartják a Mangetsu kapa (telihold szertartás) nevű buddhista szertartást, amelyben a Daikakuji templom szerzetesei bőséges termésért imádkoznak.

Az Osawa-no-ike tó az őszi lombok látványáról is híres, hiszen a sárgától a bíbor színig terjedő levelek szépen visszatükröződnek a tavon. Tehetünk éjszakai sétákat is a megvilágított tó melletti ösvényeken.

A hajókázás nagyjából 5000 yen körüli összegbe kerül, de a kertbe a belépő már 1000 yentől elérhető. A hajókázásra előre kell jegyet váltani.

daikakuji kyoto

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán

Források:

About Daikakuji Temple

https://en.wikipedia.org/wiki/Daikaku-ji

The “Kangetsu no Yube” at Daikakuji Temple in Kyoto is impressive!   6 Kangetsusai in Kyoto

Képek:

By ignis – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=694950

By Yanajin33 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27497361