004369911060985

Ha a japán konyha rajongója vagy, valószínűleg hallottál már a Dorayakiról. Ez egy kicsi, édes palacsintaszerű sütemény, amely Japánban is népszerű. A Dorayaki puha és könnyed textúrájú, leginkább vörös bab pasztából (adzuki babból) vagy zöldteából készült töltelékkel van töltve.

dorayaki japán palacsinta omiyage webáruház

Dorayaki története

Dorayaki története az Edo-korszakba (1603-1868) nyúlik vissza Japánban. Egy népszerű legenda szerint egy legendás harcos szerzetes, Saitō Musashibō Benkei ottfelejtette a gongját (kerek fém tálca jellegű tárgy, amely megütésével kongó hangot bocsájt ki), miután Benkei egy csatában megsérült és gondozásra szorult.  A gazda felesége, nem tudta mit kezdjen a gonggal, ezért a sütésnél kezdte el használni, és a gongot mint sütőforma, édes palacsintaszerű tészta kisütésére alkalmazta, így elkészítve az első Dorayakit. Azóta a Dorayaki népszerű snack Japánban, és minden korosztály szereti, legyen gyermek vagy idős.

dorayaki japán palacsinta omiyage webáruház

Hagyományosan a Dorayakit édes töltelékkel készítik, amely vörösbabpasztából készült, ez az úgynevezett „anko”. Japánban azonban különféle ízű Dorayaki kapható. Néhány népszerű íz a matcha, a gesztenye, a csokoládé, a puding és az eper.

Mikor fogyasztják?

A Dorayaki egy sokoldalú csemege, amelyet Japánban különféle alkalmakkor fogyasztanak, leginkább egy zöld tea vagy kávé mellé. A Dorayaki a hagyományos japán fesztiválokon is gyakori snack, és gyakran utcai árusok árulják.

A Dorayaki gyártása

A Dorayakit egész Japánban gyártják, de vannak olyan területek, amelyek gyártásukról híresek. Tokióban, az Asakusa környéke a kiváló minőségű Dorayakiról is ismert. Kiotóban a Dorayakit gyakran fehérbabtésztával készítik, és „mame-daifuku”-nak hívják.

dorayaki japán palacsinta omiyage webáruház

Hol lehet enni a legfinomabb dorayakit Japánban?

Tokióban próbáljuk ki az asakusai Kameju Dorayakit, amely már több mint 100 éve gyártja ezt a finomságot. Egy másik népszerű hely a szintén Asakusában található Usagiya, amely 1914 óta szolgál fel Dorayakit. Kiotóban próbáld ki a Toraya Dorayakit, egy hagyományos japán édességboltot, amely több mint 500 éve működik.

Magyarországon pedig itt:

https://www.omiyage.hu/Tsuguya-matcha-dorayaki-japan-sutemeny-zold-teaval

https://www.omiyage.hu/Dorayaki-adzuki-babbal-es-matcha-teaval-165-gr