004369911060985

A hagyományos, fából készült japán házak egyedi jellemzőikkel és szerkezeteikkel szorosan kapcsolódnak Japán éghajlatához, életmódjához és társadalmához. Nobuaki Furuya professzor, a Waseda Egyetem Kreatív Tudományos és Mérnöki Iskola építésze egyik professzorával olvastam egy interjút, aki a fa jelentőségéről a japán építészetben és az engawa, a házakban gyakran látható fa tornácok szerepéről mesélt.

A fa időtlen vonzereje

A régi japán házak fából készültek. Japán erdőkkel teli ország, és a fa nagyon kedvelt alapanyag volt. Az évek során a katasztrófák, a háborúk és a földrengések okozta pusztítás miatt a modern japán házak eltávolodtak a fától. A tűz- és földrengésálló technológiák fejlődésével azonban egyre nagyobb a trend, hogy a fát kicsit másként gondolva alkalmazzál a kortárs építészetbe.

Az Engawa: Több, mint egy veranda

Az engawa – a hagyományos japán házak nádtetője alatt húzódó fából készült veranda – több, mint egy egyszerű átjáró. Átmeneti térként szolgál a külső környezet és a ház belseje között, egyedülálló „pufferzónát” kínálva. A fa esőredőnyök kinyitásával érezhető a kültéri szellő, miközben a tető védelmet nyújt.

Régebben szociális kapocsként is szolgált, hiszen az engawán ülve, kívülről is láthatóvá válik jelenlétünk, és olyan alkalmi interakciókat tesz lehetővé, mint például a szomszéd köszöntése a kertben anélkül, hogy a bejárati ajtón át kellene mennünk. Az olyan tevékenységek, mint a napozás, heverészés, olvasgatás az esti szellő élvezete vagy a szomszédokkal való teázás melletti csevegés elősegíti a közösségen belüli kapcsolatok erősítését.

A fa melegsége és előnyei

A fa melegsége és tapintható vonzereje az alacsony felületi hőátbocsátási tényezőnek köszönhető, amely szinte olyan érzést kelt, mintha a fa lélegzne és talán kicsit egybeolvadunk általa a természettel. Ezt a modernebb anyagok, mint a cement, a vas vagy az üveg kevésbé nyújtja nekünk. A fa szabályozza a páratartalmat is, így ideális Japán meleg, párás éghajlatához. Állaga és illata kényelmet biztosít, a kutatások szerint a faiskolákban alacsonyabb az influenza előfordulása, mint a vasacélból készült iskolákban. A fáknak és a fának köztudottan pozitív egészségügyi hatásai vannak, például csökkentik a stresszt is.

Fa szerepe ma

A mai Japánban újjáéled a fa és a hagyományos épületek megbecsülése. A régi vidéki házakat kávézókká és helyi csomópontokká újítják fel, kiemelve a fa időtlen vonzerőjét. Japánban a föld mintegy hetven százalékát erdők borítják, városi életmódunk hajlamos arra, hogy megfeledkezzünk a létezésükről. Ennek elkerülésének egy módja, hogy minél több fát vigyünk az életterünkbe.

A fa mindennapi életébe és építészetébe való integrálásával a kortárs japán társadalom felélesztheti a természettel való kapcsolatot. Ez a tartós megbecsülés biztosítja, hogy a természet iránti tisztelet szelleme továbbra is élénk maradjon, emlékeztetve minket az erdők néma, mégis mély jelenlétére életünkben.

Forrás: Highlighting Japan, 2018 November

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán