004369911060985

Erdőterápia🍃

Messze a nagy városoktól és modern technológiáktól, a szabadban töltött idővel javíthatjuk fizikai és mentális egészségünk állapotát, a természet stressz csökkentő hatásának köszönhetően. Az úgynevezett „erdőfürdőzés”, vagy erdőterápia (shinrin yoku) egy bevett szokás Japánban, mely az erdőre hangolódás jótékony hatásain alapszik. Emiatt számos természetterápiás központot alakítottak ki az országban.

A japán gyógyászati módszer alkalmazása az 1980-as évekig nyúlik vissza, amikor a kormány a technológiai fellendülés negatív hatásait fedezte fel az ország lakóin, mint például a depresszió. A negatív hatások idővel csak egyre súlyosabbak lettek. Rájöttek arra, hogy rendkívül nehéz lazítani a városokban, ahol egyre kevesebb a zöldterület, és a nagy forgalom, állandó nyüzsgés magas szintű érzékszervi túlterheltséget okoz az embereknek. 🚗Becslések szerint az átlagemberek idejük 93%-át bent töltik és ez a természethiány megterheli a társadalmat. Negatív érzéseket hoznak elő az élettel kapcsolatban, azonban könnyedén orvosolható mindez, csupán néhány szabadban eltöltött órával.

Az erdőterápia csodája az, hogy szinte mindenki számára elérhető. Hasonló jótékony hatásai vannak, mint más japán meditációs gyakorlatoknak, például a Zen meditációnak. Mindemellett nem számít ki mennyire fitt, hiszen nem muszáj túrázni menni. A gyakorlat legfontosabb eleme, hogy érzékszerveinken keresztül minél jobban kapcsolatba kerüljünk a természettel. Hallgassuk a madarak csicsergését, érintsük meg a fa kérgét, vagy éppen mártsuk bele ujjainkat egy csordogáló patakba. 🌳

Források: https://www.japan.travel/en/guide/forest-bathing/ , https://time.com/5259602/japanese-forest-bathing/,