004369911060985

Téged is lenyűgöznek a káprázatos napernyők, amelyek napjainkban is nagyon divatosnak számítanak Japánban?

Tottori prefektúra Yodoe negyede egykor Japán azon kevés területeinek egyike volt, amelyek hagyományos washi papírból készült ernyők készítésére specializálódtak, és az ernyőgyártás aranykorában színes papírernyők sorát lehetett látni kiterítve száradni a Hino folyóhoz közeli homokos strandokon.

Bár az átlátszó bakelit esernyők többnyire átvették a hagyományos papír ernyők helyét Japánban az emberek mindennapi életében, a Yodoe esernyők készítésének mesterségét még mindig generációkon át örökítik a régióban, és a Yodoe Japán Ernyőmúzeum élen jár a szépség hagyományának megőrzésében.

A Yodoe ernyők helyi bambuszból és San’in híres Inshu washi papírjából készülnek, így klasszikusan elegánsak és lenyűgözően vízállóak is. Akár csúcsterméknek, akár műalkotásnak akarjuk nevezni a végeredményt, ezek a hagyományos ernyők már régóta a japán felső tízezer kedvencei, sőt Kako hercegnő is kapott ajándékba belőle.

A Yodoe Japán Ernyőmúzeum látogatói nemcsak szemük láttára nézhetik meg a kézműves hagyományok generációinak munkálkodását, hanem olyan érdekes kiállításokat is megtekinthetnek, mint az ernyős fényjelzők, és a rengeteg kész ernyő, legyen az nagy és praktikus vagy kicsi és dekoratív.

Ballagó Petra 

Források és képek:

https://www.japankuru.com/en/tour/e3677.html#newpage7