004369911060985

Nyers hal némi rizzsel. Röviden és tömören ez a sushi.

japán film ajánló

Nem túl bizalomgerjesztő. Főleg annak, aki még sosem kóstolta.

Így van ezzel a fiatal mexikói bevándorló nő, Juana is, aki az apjával és a kislányával élnek a kaliforniai Oakland városában.

Juana bármilyen munkát elvállal, csak hogy fedezze lánya tandíját és idősödő apja biztosítását. Egy nap a zöldséges standot – ahol a nő dolgozik – kirabolják, Juanat pedig alaposan helyben hagyják.

Néhány nap múlva szerencséje lesz és felveszik a helyi japán étterem konyhájára segédnek. Juana nyitott és érdeklődő, gyorsan tanul, és hamarosan az egyik séf, Aki legügyesebb segéde lesz.

Mi több, mikor az egyik kolléga hirtelen kilép, Juana áll be a helyére. És itt kezdődnek a problémák: Japánban úgy tartják, hogy „a nők keze túl meleg ahhoz, hogy frissen tartsák a nyers halat.”

Éppen ezért a japánok szerint nő egyszerűen nem lehet sushi szakács. Nem beszélve arról, hogy ugyan mit keres egy latin nő egy autentikus japán étterem sushi pultjában?

Juanát azonban nem olyan fából faragták, aki ne tudná megvívni a saját csatáit, legyen az ellenfele akár az étterem vezetője, Yoshida úr.

Azonban a szabály, az szabály. És a japánok tisztelik a szabályokat. És a hagyományaikat.

Juana sértetten felmond, de már meg is van a következő terve. Hogy bebizonyítsa, nem csak nőként, de latin nőként is van olyan jó sushi szakács, mint bármely japán férfi; jelentkezik egy regionális sushi versenyre, amire be is hívják.

Vajon van esélye megnyernie a versenyt női versenyzőként? Mi van, ha mégsem? Mindent vagy semmit!

A nők helyzete a munka világában napjainkban sem egyszerű. Különösen az olyan női munkavállalóké, akik fejlődő országbeli bevándorlók.

Juana története megmutatja, hogy Amerika fényűző és extravagáns éttermeinek kínálatáért mind latin-amerikai bevándorlók dolgoznak keményen, csendben, elrejtve a konyhákon.

Az ő érdemük mindez. A láthatatlanoké. Akiket nem szokás mutogatni.

Pedig tehetségük igenis vetekszik az autentikus szakácsokéval.

És ha már konyhaművészet, ne feledjük: ételt készíteni nem csak szívvel – lélekkel lehet, de máshogy nem érdemes! Az étel lelke egyben a szakács lelke is. Ne féljünk a saját ízlésünk szerint formálni a már bevált recepteket, ahogyan a japánok is saját szájízükre formálják az őket körülvevő világot. Ne feledjük hát, hogy valamennyi recept egyszer ugyanígy újdonság volt az emberek számára.

A sushit nem megváltoztatni, hanem formálni kell! ” [Juana]

A film megtekinthető magyar nyelven az HBO GO filmtárában, valamint a következő Youtube linken: https://www.youtube.com/watch?v=-dAlS6h7OKo

A film megtekinthető magyar nyelven az HBO GO filmtárában, valamint a következő Youtube linken: https://www.youtube.com/watch?v=-dAlS6h7OKo

Ballagó Petra

Kép: IMDB