004369911060985

Makanai: főzni egy maiko tanodának

A legjobb barátnők, Sumire (Natsuki Deguchi) és Kiyo (Nana Mori) a kizárólag nőkből álló Saku házba költöznek, ahol a maiko tanoncok tanulnak, hogy aztán geiková válhassanak.

A filmben központi szerepet kapnak a szemet gyönyörködtető, gőzölgő, frissen készült ételek, amelyek látványától szinte összefolyik a nyál a szánkban. A személyes történetek egy-egy finom tempura vagy udon mellett kerülnek elmesélésre, miközben bepillantást nyerhetünk ennek a zárt világnak a  mindennapjaiba.

A sorozat tele van gyönyörű kimonokkal, elegáns előadásokkal és ínycsiklandó ételekkel. Mondhatni egy új világba csöppenünk, amelynek hála picit szélesebb körű ismereteket kapunk erről a lenyűgöző, történelmi gyökerekkel rendelkező japán szubkultúráról.

A történet a történelmileg gazdag és kulturálisan nyüzsgő Gion negyedében játszódik. A Saku nevű okiya egy képző intézmény, amelyet ha elvégeznek, geikóvá válnak a tanoncok.

Sumire kiválóan teljesít a képzésben, már az első részben felkelti a figyelmet tehetségével és szépségével. Addig a kissé ügyetlen Kiyo nem tud megfelelni a követelményeknek, de látszólag ez nem is annyira viseli meg, mert inkább az ételek és azok elkészítése foglalkoztatja. A főzéshez való érzéke hamar kiderült, ezért felkérik, hogy maradjon a maiko ház séfjeként, vagy más néven makanaiként.

Itt a lányok egy második családra lelnek, és megtalálják egymásban azt a szeretetet és támogatást, amely egyébként elkerülte őket ez idáig. Az összes nő, aki a maiko házban él, amely amúgy három generációt foglal magában, egyszerre mutatja be a múlt, a jelen és a jövőbeli geikók megpróbáltatásait.

A fiatal Kiyo a dráma főszereplője, és egyben narrátora. Kiotóba érkezése előtt a nagymamája nevelte fel, tőle tanult meg háziasan, helyi alapanyagokból dolgozva, kiválóan főzni. Sumiret szülei még csak el sem kísérik a buszpályaudvarra, ezzel is kifejezve az ellenkezésüket lányuk által választott szakmai iránt.

Kiyo kezdeti csalódása, amiért nem fogadják el maikonak, majd a kiteljesedése makanaiként a sorozat központi vezérvonala. Mindeközben barátnője Sumire egy nagyon látványos átalakuláson megy keresztül, amely fénypontja az egy éves felkészülést követő, hivatalos bemutatkozása maikoként. Az egy éves felkészülése nem volt könnyű, hiszen szigorú és gondosan betartott rutint kell követnie, amelyet a ház veterán geikoja, Azusa (Takako Tokiwa), valamint az „anya” (Keiko Matsuzaka) felügyel.

A fiatal lányokra vonatkozó szabályok a mobiltelefon-használattól és a kisboltok látogatásától kezdve az a teljesen új szókincs átvételéig mindent tartalmaznak. Számukra a geiko, mint hivatás nem csupán egy foglalkozás, hanem egy életmód, amely része a hagyományok és magatartásformák életben tartása, amelyekkel ma már nem lehet a japán társadalomban találkozni.

A házban Azusa és Anya mondja ki a végső szót a háztartáson belül, addig Momoko (Ai Hashimoto) a ház első számú geikoja, a követendő példa. A lány gyönyörű, ráadásul hibátlan előadóművész, aki minden ügyfelet elvarázsol. A maikok tisztelik Őt és példaképnek tekintik.  A zárt ajtók mögött azonban  Momoko szigorúan tartja kivívott hatalmi harcokkal elért pozícióját.

Ebben a hivatásban a magánélet tabunak számít, még akkor sem, ha ők az első számú üdvöskék. Így Momoko előtt is bezárultak a boldog magánélet kapuja. A viszonzatlan szerelem fogalma és az áldozatok, amelyeket meg kell hozni a geiko lét sikeréért, valamilyen formában minden nőre hatással vannak.

Szépen lassan kibontakoznak a személyiségek és persze betekintést kaphatunk az élettörténetekbe. Így láthatunk visszatérő maiko sorsokat, aki miután férjhez ment, meggondolta magát és visszatér az alma materbe.

Láthatjuk Azusa sorsát, aki teherbe esett egy házas klienstől, de úgy döntött, megtartja a babát, és geikoként tovább dogozik, ezért tizenéves lánya (Aju Makita) most a többiekkel nevelkedik. Azaz a szereplők igencsak hétköznapi dolgokkal is megküzdenek egy nem hétköznapi hivatásban.

Mindeközben a finom ételek, a gyönyörű kimonok, az elegáns előadások engednek betekintést ebbe a zárt világba.

A kulturális hagyományok, amelyeket a képzés során tökéletesíteniük és végrehajtaniuk kell a lányoknak: mint a tisztelet az idősebbek iránt, a hála kifejezése, a precíz és formális nyelv és etikett elsajátítása, vagy a kiváló modor gyakorlása.

Ha szeretnél egy kis bepillantást ebbe a világba, mindenképp nézd meg ezt a kis sorozatot.

Kép: netflix.com