004369911060985

Filmajánló: Méltatlan előítélet/ American Pastime

Kazuo Nomura, a hajdan híres baseball játékos egy ideje visszavonult, és virágzó üzletet vezet családjával Los Angeles-ben. Nagyobbik fia, Lyle kitűnő dobójátékos karrier előtt áll, méltán léphet apja nyomdokaiba. A történelem azonban, ahogy lenni szokott, most is közbe szólt. 1941. december 9.-én Japán hadüzenet nélkül megtámadja az Egyesült Államokat.

A Nomura család egyik napról a másikra nem kívánt személyekké válnak, ahogy rajtuk kívül minden japán származású amerikai állampolgár is. Utah államba, Abraham megyébe szállítják őket egy internáló táborba. A kisebbik Nomura fiú, Lane eközben a fronton szolgál, a 42. hadosztálynál a japán-amerikai harctereken, ahonnan visszahívják, és őt is a táborba zárják.

Hogy elüssék az időt, a táborlakók baseball-ozni kezdenek, a csapat edzője pedig maga Kazuo. Ez roppantul böki a csőrét az internáló tábor felügyelőjének, Billy Burrell-nek, mivel ő a helyi baseball csapat kapitánya. A baseball pedig az amerikaiaké, nem a piszok japóké. Ha még nem volna elég feszültség, Billy lánya, a csodaszép tábori zenetanár, Kathie és az idősebb Nomura fiú gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt.

Vajon van esély a két fél kibékülésére anélkül, hogy az agresszió elszabaduljon? Lehet-e a sport összekötő híd a két nép között? Van esélye a szerelmeseknek a rasszizmus melegágyában?

Desmond Nakano rendező japán bevándorlók 3. generációs leszármazottja az Egyesült Államokban. Felmenői között nem meglepő, hogy sok olyat találni, akik megélték az 1941 és 1945 közötti japánok koncentrációs táborokba való fogva tartását. Egész eddigi életében azon japán származású amerikai állampolgárok jogaiért küzd, akik diszkrimináció és kirekesztettség áldozatai az ígéret földjének nevezett kontinensen. Tudvalevő, hogy mielőtt Amerika harcba nem szállt a Felkelő nap országával, rengeteg japán származású katona szolgált az amerikai hadtestnél. Életüket és vérüket adták volna az országért, amely a pearl harbour-i csata után kémnek kiáltotta őket ki, és mielőbb meg akart szabadulni tőlük. „Én is amerikai vagyok!” – állt a felírat nagyon sok japán származású amerikai bolt kirakatán, mely a gyűlölethullám áldozata lett. Nakano ennek állít emléket és hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy az amerikai nemzet ereje a sokszínűségben és az elfogadásban rejlik, nem pedig kirekesztésben.

error: Content is protected !!