004369911060985

Újév napján Japánt 7,6-os erősségű földrengés rázta meg, és cunamiriadót is hirdettek. Bár a japánok szinte napi szinten tapasztalnak kisebb földrengéseket és maximálisan felkészültnek tekinthetők, ez a földrengés a nagy ereje és a cunami miatt mégis hatalmas károkat és haláleseteket okozott.

Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk, milyen biztonsági intézkedéseket tesznek a földrengések okozta károk megelőzésében a szigetországban.

Földrengés: épületszerkezetek és megelőzés

Talán nem ismeretlen, hogy Japánban az épületeket egy meghatározott standard szerint húzzák fel. Minden földrengés után megvizsgálják az épületeket, és konklúziót vonnak, hol lehet még javítani rajtuk. 

Az alábbi 3 szabványnak kell érvényesülnie a földrengésbiztonság szempontjából:

1) taishin: meghatározza, hogy milyen vastagságú gerendákat, falakat és oszlopokat használhatnak építkezéskor.

2) seishin: ez kimondottan a magas épületekre vonatkozó előírás. Az épületek talapzata alá lengéscsillapítót építenek tömörgumi-rétegekből.

3) menshin: a legdrágább földrengésbiztos építkezés, mely során az épületet ólom-, gumi- és acélrétegekkel eltávolítják a földtől. Így ezek az épületek egy erősebb rengés esetén is alig mozdulnak meg.

A cunamit egy vízelnyelő-rendszerrel igyekeznek a lehető legjobban kezelni, amely segít visszavezetni a víztömeget a környező vizekbe.

Földrengésbiztos oktatás

Japánban természetesen nagyon hangsúlyos a földrengésbiztonsági oktatás, melyet már egészen kisgyermekkortól gyakoroltatnak is. A kormány a lakosságot is felkészíti, és a földrengések idején a médián keresztül is folyamatosan figyelmezteti őket. A japánok mindig tudják, hogyan kell cselekedni földrengések és cunamiveszély esetén köszönhetően a széleskörű edukációnak. Ezért láthatók a felvételeken higgadtan viselkedő japánok, akik megtanultak együtt élni a szeizmikus erőkkel.

Forrás:
https://wmn.hu/wmn-life/61668-japan-foldrenges–ujabb-bizonyitek-arra-mennyit-er-a-felkeszultseg-es-az-edukacio

Kiemelt kép: Pinterest