004369911060985

Fūjin és Raijin képével gyakran találkozhatunk. A legismertebb talán az alábbi ábrázolás, ahol a két istenséget arany porral festett háttér elé helyezik. Ha jól emlékszem, talán ez volt az egyik első kép, amellyel első, Japán utam alkalmával találkoztam és egy metro plakáton láttam. Persze idővel, amikor kicsit jobban megismertem a japán művészeteket, alakjukat egyre több alkotáson véltem felfedezni, tányértól kezdve legyezőn át, számtalan tárgyon, képeslapon, norenen, szuveníreken mint design elem, vagy szobrokon. Számomra mindig is lenyűgöző volt, hogy az a lendület és elemi erő, amely a szélben vagy a viharban jelen van, már akkor nyilvánvalóan érezhető volt ezeken a tárgyakon, amikor még nem is tudtam, hogy kik ezek a fura, koboldra emlékeztető lények.

fujin raijin japan shintoizmus istenek ogata korin

Kép: Ogata Kōrin (1658–1716)

Na de kik is ezek az alakok és mi a jelentőségük?

Gyakran találkozhatunk velük mint kapu őrzők a Kaminarimon kapuknál a buddhista templomokban (niō), itt jellemzően aggresszív, fenyegető kinézetükkel utasítják tartózkodásra és alázatra a templomba érkezőket. Eezk többnyire fából készült szobrok, amelyeket lakkoznak, festenek, esetleg arany porral vonják be. Az egyik leghíresebb a Sanjūsangen-dō (Kiotó vagy Kyōto)   buddhista templom Niten mon kapujánál látható szobrok,  a Taiyuin Rennoji templom komplexusban, de a Sensō-ji kapujánál Asakusában, (Tokió, Tōkyō) is megtalálhatjuk. 

Fūjin (風神, magyarul Fúdzsin) vagy Futen az egyik legöregebb shintō istenség. Engem egy csúnya, ijesztő koboldra (sokszor zöld színe van, talán ezért), vagy démora emlékeztet, akit gyakran egy, a feje felett két kezében tartott zsák szerű lepellel ábrázolják, amelybe a szelet rejti. Ábrázolása azt sejteti, mint ha éppen sietne valahova, lábai a futásra emlékeztető mozdulatot veszi fel. Haja mint ha lobogna és egy fekete felhő kíséri lépteit. Arca ijesztően vigyorog, nagy fogai az oni fogaira emlékeztetnek. A kojiki szerint Fūjin Izanami gyermeke.

Raijin (雷神, magyarul Raidzsin) shintō istenség Fūjin párja, őket gyakran együtt is ábrázolják és a monda szerint Ők testvérek. Kaminari-sama (雷様), Raiden-sama (雷電樣), Narukami (鳴神 Mennydörgés isten) és Raikō (雷公 a Vihar Ura) neveket is viseli. Ijesztő, aggresszív arckifejezése van szobrainak, amelyek egy felhőről tekintenek vissza ránk, fenyegető test és kéz mozdulatot felvéve, égnek meredő hajjal. Gyakroi, hogy Taiko dobokkal ábrázolják és úgy tartják, hogy a vihart és mennydörgést a taiko dobok segítségével éri el. Előfordul, hogy három újjal ábrázolják, amely a felfogás szerint a múltat, jelent és jövőt szimbolizálja. Gyakori, hogy szarvai vannak és ezzel olyan hatást érnek el, mint ha egy oni lenne. A rizsföldekre becsapodó villámot a japán parasztok régen szerencsének tartották és azt hitték, hogy a villám hatására jobb, egészségesebb termésük lesz, ezért Raijint a rizstermesztők is tisztelik.

raijin japan kami isten

A korai elbeszélésekben különösen Raijin mint bosszúálló démon jelenik meg, majd idővel egy viccesebb, humorosabb karakterisztikát kapnak.

Az animékben is előfordulnak, például a One Piece animében, mint Enel vagy a Narutoban, ahol egy testvérpárt neveztek el róluk. Az Inu Yasha-ban a Vihartestvérek képen köszönnek vissza, vagy a Final Fantasy-ban is elneveznek két harcost róluk.

fujin raijin shinto sinto japan kami isten shinto istenek

Írta: Kertész Alexandra

Források:

https://www.univie.ac.at/rel_jap/an/Ikonographie/Waechtergoetter/Wind_und_Donner

https://www.japan-talk.com/jt/new/raijin-and-fujin

Kép:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korin_Fujin_Raijin.jpg

By Fg2 – I took this photo and contribute my rights in the file to the public domain. Individuals and organizations retain rights to images in the file., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6845399