004369911060985

A Fukuyama kastélyt hívják Hisamatsu és Iyo kastélynak is. Az épület Fukuyama városban található, az Edo-korszakban a Bingo-Fukuyama birtokhoz tartozott.

A vár építésének munkálatai 1619-ben kezdődtek és 1622-ben fejeződtek be. A kastély főépülete 5 emelet magas, amely az északi oldalon található. A déli oldalt két yagura (torony) védi: a Fushimi yagura egy fehér 3 emeletes torony, amelyet a leromobolt kiotói Fushimi kastély romjaiból hoztak el, míg a Tsukimi yagura vörös korlátja eltéveszthetetlenné teszi az épületet. A két tornyot egy főkapu kapcsolja össze, amely szintén a Fushimi kastélyból érkezett.
A várnak összesen 7 darab 3 emeletes yagura tornya van, illetve 15 kisebb tornya.

A Boshin háború alatt a Choshu hadsereg megtámadta a várat (1868 januárjában), de sikerült a rombolástól megkímélni.

A Meiji-restauráció után a vár több részét lebontották (kivéve a főépületet és pár yagura tornyot), az alapterületét nyilvános parkká tették. 1931-ben a főépületet nemzeti kinccsé avatták, amely sajnos a második világháború során leégett. A külső területek többsége is eltűnt az építkezések miatt – a Fukuyama vasútállomást például közvetlenül a belső fal mellé építették, amelynek nyomai a mai napig láthatók.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fukuyama_Castle

Kép: Bild von garouz auf Pixabay