004369911060985

Egy korábbi bejegyzésünkben beszámoltunk a Furoshiki kendőkről és arról, milyen sokoldalúan használhatók fel a mindennapi életben. Itt Ballagó Petrával is beszélgetünk egy interjú keretében a furoshikik sokoldalú hasznosításáról. Ballagó Petra a Magyar Furoshiki Klub egyik vezetője, a furoshiki kendőcsomagolás akítv tanítója. Workshopjain számos újdonságot és technikát leshetsz el, ezért ha egyszer alkalmad van rá, mindenképp nézd meg egy ilyen előadását.

Most Petra egy nagyon ötletes technikát mutat meg: hogyan kell a Húsvéti ajándékokat viccesen, stílusosan, eredetin és nem utolsó sorban környezetbarát módón úgy becsomagolni, hogy kicsik és nagyon egyöntetűen rácsodálkozzanak.

Ezek a csomagok pont úgy néznek ki mint  a fűben ücsörgő nyuszik. Ha van kerted, autentikus a szabadba kitenni a tojáskeresésre, de az ablakpárkányon is a lakás dísze lehet.

Mire lesz szükséged? Bármilyen kendőre, amit találsz, a lényeg hogy könnyed, üde, tavaszias színeket keress, hiszen maga is a tavasz a remény, az ujjászületés jelképe, amelyet a világos színek reprezentálnak leginkább. A mérete attól függ, hogy milyen ajándékokat szeretnél bele csomagolni. Akkor néz ki a legjobban, ha több nyuszika ül egymás mellett, ezért javasoljuk, hogy több kisebb csomagot készíts és lehetőleg legalább 10 centis fület hagyj neki.

1) Fogunk egy tárgyat és a kendő közepére helyezzük. Ez lehet gyümölcs, csoki, cukor stb.

2) Kendőt a képen látható módon keresztbe félbe hajtjuk, hogy két oldalról körül ölelje a tárgyat. Majd kezünkkel a tárgy fölött nem túl szorosan összefogjuk.

3) A tárgy felett közvetlenül egy gumival összegumizzuk a kendőt. Erre azért van szükség, hogy a következő lépést zavartalanul végre hajthassuk, mivel minkét kezünkre szükség lesz hozzá.

4) Gumi körül átlósan átvezetjük a kendő szabad sarkait, majd kötünk rá egy csomót.

5) Kész is a furoshiki nyuszi!

A Sok nyuszi együtt néz ki igazán jól:

Akinek van otthon sálkendője, annak érdemes a következő nyuszit is elkészíteni. Fontos, hogy ehhez sálat érdemes használni, mivel a 100 % pamut textil anyagának jellegéből adódóan kicsit merevebb tartást kölcsönöz. Itt a lépések ugyanazok, mint az előzőeknél, de az utolsó körbe tekerés után még a nyuszi fejét is meg kell formázni. Ez nagyon egyszerű: a fülekre kötünk egy szimpla csomót.

Japánban amúgy a Húsvétot nem ünneplik, de a tavasz üdvözlésére ott is megvannak a hagyományos japán ünnepek. Ilyen például a Hinamatsuri vagy a Hanami.

Mi Húsvétkor a keresztény kultúr körhöz köthető hagyományokat ápoljuk, ettől függetlenül a furoshiki kendő ilyenkor  is segítségünkre lehet. Ráadásul zero waste, vagyis a környezetedet is kíméled vele, hiszen megspórolsz egy csomó plasztik vagy papír csomagolást. 

A képeket és a technika bemutatását köszönjük szépen Ballagó Petrának a Magyar Furoshiki Klub-ból.