004369911060985

Japánban a Golden Week, vagyis az Aranyhét egy várva várt ünnepi időszak.

Ez az egyhetes szünet, amely általában április 29-től május 5-ig tart, több nemzeti ünnepből áll, amelyek gyors egymásutánban következnek. Amikor az első Aranyhetet átéltem Japánban, azt a tanácsot kaptam a munkatársaimtól, hogy lehetőleg ebben az időszakban ne utazzak sehova!

Hogy miért?

golden week japan

Az „Aranyhét” elnevezés arra utal, hogy ez az időszak az utazás, a vásárlás és a szabadidős tevékenységek fő időszaka. Éppen ezért a japán vállalkozások számára ez az időszak kiváló lehetőség az eladások fellendítésére. Hagyományosan nagyon sokan szabadságra mennek ebben az időszakban és ellátogatnak egy-egy fontosabb turista régióhoz. Éppen ezért meglehetősen tömve vannak ezek a helyek.

Ha azt tervezed, hogy az Aranyhét idején Japánba látogatsz, érdemes tisztában lenni néhány szokással és hagyományokkal, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az utazásból.

Az Aranyhét ünnepei

Az Aranyhét több ünnepnapból áll, amelyek a következők:

    昭和の日, Shōwa no Hi – április 29.

    Ez a nap Shōwa császár, Hirohito császár születésnapjára emlékezik, aki 1926 és 1989 között volt Japán császára. Ez a nap Japán modernkori történelmére való emlékezés ideje.

    憲法記念日, Kenpō Kinenbi, az alkotmány emléknapja – május 3.

    Ez a nap Japán második világháború utáni alkotmányának 1947-es elfogadására emlékezik, amely a demokráciát és a pacifizmust az ország alapvető értékeiként határozta meg.

    みどりの日, Midori no Hi- Zöld nap – május 4.

    Ez a nap a természetet ünnepli, és arra ösztönzi az embereket, hogy értékeljék Japán természeti környezetének szépségét. Eredetileg ezt a napot április 29-én ünnepelték, Shōwa császár születésnapjaként, aki lelkes természetbarát volt.

    子供の日, Kodomo no Hi – Gyermeknap – május 5.

    Ezt a napot a gyermekek jólétének és boldogságának szentelik. A kisfiúkkal rendelkező családokban szokás a pontyok póznára történő kihelyezése, amelyek ugrándoznak, ahogyan a szél átfúj az anyagon. Emellett hagyományosan szamuráj bábukat helyeznek ki az otthonokban.

Szokások az Aranyhét alatt:

    Utazás:

    Az Aranyhét az egyik legforgalmasabb utazási időszak Japánban, ezért zsúfolt tömegközlekedésre érdemes számítani. A turistalátványosságok nagy valószínűséggel tömve vannak, valamint a szokásosnál magasabb repülőjegy- és szállásárak lehetnek ebben az időszakban. Sok japán a hosszú ünnepnapok alatt belföldre vagy külföldre utazik, de sokan inkább otthon maradnak és a nem hivatalos ünnepnapokon inkább dolgoznak, hogy elkerüljék ezt a forgatagot.

2023-ban úgy alakul a Golden Week, hogy ápr.29.-e szombatra esik, 5.-e pedig péntekre, így ha valaki úgy dönt, hogy utazik, akkor a hétvégékkel együtt egy 9 napos szabadság jöhet ki, csupán néhány nap (ápr.30.- máj.2. hivatalosan nem ünnepnap) kivételével.

    Vásárlás:

    Az Aranyhét a vásárlás időszaka is, számos kiskereskedő akciókkal és kedvezményekkel próbálja magához vonzani a vásárlókat. A bevásárlóközpontok és áruházak különösen zsúfoltak lehetnek ebben az időszakban.

    Fesztiválok:

    Sok városban és településen fesztiválokat tartanak az Aranyhét alatt, felvonulásokkal, ételstandokkal és élő előadásokkal. Ezek a fesztiválok remek lehetőséget kínálnak Japán egyedülálló kultúrájának és hagyományainak megismerésére, de számíts nagy tömegre és hosszú sorokra.

    Természet:

    A zöld nap a japán természeti környezet megbecsülésének ideje, és sokan kihasználják a jó időt arra, hogy kirándulni, piknikezni, parkokba vagy kertekbe látogassanak.

Tippek Japánba látogatáshoz az Aranyhét alatt:

    Tervezz előre:

    Foglalj szállást és utazáshoz szükséges jegyeket (pl. repjegy) jó előre, hogy elkerüld a tömeget és a magasabb árakat. Fontold meg azt is, hogy kevésbé népszerű úti célokat látogass meg, hogy elkerüld a tömeget.

    Légy türelmes:

    Számíts hosszú sorokra, zsúfolt közlekedési eszközökre és forgalmas turistalátványosságokra. Tervezd meg útitervedet úgy, hogy elegendő idő álljon rendelkezésére a késések és a várakozás miatt. Azaz inkább számolj mindenre több időt.

  Tartsd tiszteletben a helyi szokásokat:

    Légy tisztában a helyi szokásokkal és hagyományokkal, különösen a gyermeknap idején. Kóstold meg a hagyományos ételeket, és vegyél részt minél több helyi tevékenységekben.

Az Aranyhét egy izgalmas és mozgalmas időszak Japánban, tele fesztiválokkal, vásárlási és utazási lehetőségekkel. Ha előre tervezel és türelmes vagy, teljes mértékben élvezheted az ünnepségeket, és elmerülhetsz Japán egyedülálló kultúrájában és hagyományaiban.

Forrás: https://www.klook.com/blog/japan-golden-week-guide/