004369911060985

A hagoita (羽子板) a japán hanetsuki játékhoz köthető, amelyet főként lányok játszanak újévkor. Körülbelül 1300 éves hagyománya van; eredetileg shintō rituálé volt a jó szerencséért. A hanetsukit két fő játszhatja: mindketten egymással szemben állnak egy-egy falapáttal/faütővel (hagoita) és tollaslabdával. Nincs háló, és az sincs meghatározva, mekkora távolságban kell a játékosoknak állni, de a játék lényege, hogy a labdát kell egymásnak passzolni az ütő segítségével. Ha valamelyik játékos elhibázza az ütést, egy x kerül az arcára tintával. Az arcfestés is a jó szerencsét hivatott szolgálni, illetve úgy tartották, hogy távol tartja az ördögöt és a betegségeket.

A hagoitának 2 típusa van: az egyiket a játék során használják az ütésre, a másik inkább dekoráció, amely szerencsét hoz a lányoknak. Utóbbit Oshie Hagoitának nevezik.

Az Edo-korban a faütőket elkezdték különböző színes dekorációkkal díszíteni, amelyeket a családban is szokás volt az újszülött kislányoknak ajándékba adni. Az oshie hagoita dekorációit kézzel készítik: az oshie tulajdonképpen a technika megnevezése, amellyel a vastag papírt és rá a dekorációt úgy alakítják, hogy háromdimenziós legyen. Az Edo-korszakban főleg híres kabuki színészek alakjai kerültek rá díszítésként, a második világháború után pedig híres színészek, TV-sztárok és sportolók jelentek meg rajta.

Az oshie hagoita általában 3 réteg fából áll össze, ami tartja az ütő részt. A hátuljára cseresznyevirágot festenek.

Minden évben december 17 és 19 között tartják a Hagoita Ichi fesztivált a Asakusában a Sensōji templomban, amely mindig sok turistát vonz.

Forrás:

https://chiyodasushi.vn/en/news/hagoita/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hagoita

Képek:

By katorisi – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3202105