004369911060985

A babák a készítési helyükről, Hakatáról kapták a nevüket, amely Fukuoka prefektúrában található. A figurák, amelyeknek hagyományos témájuk nō és kabuki színészek, gyönyörű nők és gyerekek, gazdag, finom színezés jellemzi.

A figurák finom szerkezetű agyagból készülnek, amelyet üreges formába préselnek, majd szárítanak és alacsony hőmérsékleten, máz nélkül égetnek. A babákat fehér pigment alap borítja, majd teljesen kézzel festik.

Különféle elméletek léteznek ezeknek a figuráknak az eredetére vonatkozóan. Az egyik legelterjedtebb, hogy egy tetőcserepes kézműves körülbelül 400 évvel ezelőtt kezdte el gyártani őket. Később, körülbelül 200 évvel ezelőtt alakultak ki a jelenlegi Hakata Ningyō technikák.

hakta ningyo baba japán porcelán festés

A gipszformákat az eredeti agyagformákból reprodukálják. Ezután ezekből a formákból készülnek az eredetivel megegyező alakú, mázatlan porcelán figurák.

Sok baba az 1960-as években, Japánban a nagy gazdasági növekedés időszakában jött létre, és a hagyományos japán előadó művészet más szereplőit ábrázolják. Ezekkel gyakran lehet aukciókon is találkozni. Sokan a japán szépséggel kötik össze és már a huszadik század fordulóján világszerte elismerték az értékük miatt.

Az 1900-as párizsi Universelle Exposition kiállításon bemutatott babának köszönhető egész Európában elterjedtek. Ez részben azért is történt, mert Hakata városa nemzetközi kereskedelmi kikötőként virágzott és nyitva állt Kelet-Ázsia felé. Ezért nem csak a babák tudtak könnyebben elterjedni, de a beérkező kereskedő hajóknak köszönhetően a mesterek is első kézből értesülhettek más népek technikáiról, amely lehetővé tette, hogy új és változatos technikákat és módszereket alkalmazva fejlesszék képességeiket. Részben ezért sincsenek kötött szabályok, módszerek vagy technikák.

Napjainkban nagyon változatos választékot kínálnak a mesterek, azaz nem csak hagyományos témákat dolgoznak fel. Vannak mesterek, akik például anime témákból is merítenek ötletet.

hakta ningyo baba japán porcelán festés

Forrás

https://www.japan-experience.com/plan-your-trip/to-know/traveling-japan/hakata-dolls

Képek:

https://www.crossroadfukuoka.jp/feature/traditional-crafts

error: Content is protected !!