004369911060985

Étel, amely akár a torkodon is akadhat. Az orosz rulett japán verziója, amely különösen nagy hype-nak örvend, már évezredek óta.

Finom íze mellett, áttetsző, vékonyra szeletelt húsából nagyon jó sashimi-t készítenek. A fugu elkészítése és fogyasztása, azonban nagyon veszélyes, mert a szervezetében található tetrodotoxin a természet egyik leghalálosabb mérge. A tetrodotoxin 1200-szor erősebb méreg a cianidnál. A méreg elsősorban a hal belső szerveiben van jelen, különös képen a hal májában koncentrálódik, de megtalálható az petezsákban, a bélrendszerben és a szemgolyóban is. Ezért a fugu májának és belsőségének árusítása illegális tevékenység Japánban. A tisztítás során a belső szervek tárolása zárt edényben történik és veszélyes hulladéknak minősül. A mérget nem a hal, hanem az általa elfogyasztott tengeri élőlényekben található baktériumok termelik, amik szimbiózisban élnek a hallal. Egy fugu 30 felnőtt ember megölésére elegendő mérget tartalmaz, melyből a halálos adag egy gombostű fejének megfelelő mennyiség. A tetrodotoxin meglepő ellenállást tanúsít a különböző hőkezelési eljárásokkal szemben, tisztítását is csak nagy szakértelemmel és védőfelszereléssel lehet végezni. A tetrodotoxin által okozott mérgezés első tünete az ajkak és a nyelv zsibbadása, melyet hányás, görcsös rángatózás, majd a teljes bénulása, végül a fulladásos halál követ. A fogyasztástól számított 4-24 órán, azonnali orvosi segítség nélkül a halál elkerülhetetlenül beáll. A mérgezések túlnyomó többsége az emberi tudatlanság vagy felelőtlenség miatt következik be. Ezért 1958-tól Japánban szigorú előírások szabályozzák a fugu elkészítésének módját és elkészítőinek szakértelmét. A fugu szakácsoknak a szigorú elméleti és gyakorlati vizsgák mellett minimum 3 évet kell eltölteniük egy mesterszakács mellett, mielőtt önállóan is elkészíthetik. Gyakran a felszolgáláskor a szakácsnak a vendégek előtt kell kóstolnia az általa elkészített ételt, bizonyítva szakértelmét.

A fugu-ból különleges ételek készíthetők. A húsát papírvékony szeletekre vágják és csodálatos formákat és figurákat alakítanak ki. A nyers halszeleteket citromlével és fűszeres szójaszósszal tálalják. Népszerű fogás a szashimi, melynél az átlátszó halhúsból krizantém mintát formálnak, ami Japánban a halál és a gyász virága, ezzel is utalva fogyasztásának kockázatára. Ismertek még a kisütött vagy bundázott illetve levesnek elkészített ételféleségei is. Közkedvelt a hímivarú fuguk teje, melyet burokban helyeznek el és grillezve salátával együtt szolgálnak fel. A hal uszonyait sütve forró szakéval is tálalják. Az étel neve ” fugu hire-zake” Különleges helyeken speciális eljárással a hal mérgező részeit is pácolják a fogyaszthatóság érdekében. Kedvelt továbbá a „tecchiri”, különösen a hideg hónapokban. A hal részeit (nem belsőségeit) zöldségekkel (shiitake gomba, répa stb.) egyben főzik és egytálételként szolgálják fel.

Ne gondoljuk, hogy a fugu fogyasztása a modern kor szokása. A japánoknak ebben is több évszázados tapasztalata van. Feljegyzések szerint már a Jomon időszakban (Kr.e. 10000- Kr.e. 300) is kísérleteztek az elkészítésével, a korból származó sírokban találtak ugyanis fugu maradványokat. Írásos feljegyzés egy 720 tájékán íródott iratban született róla. Az 1500-as évek táján egy tömeges mérgezésnek köszönhetően Hideyoshi Toyotomi törvényben tiltotta be a fugu halászatát, feldolgozását, ételként történő felkínálását. Ez a törvény 1888-ig életben volt, amikor is Hirobumi Ito, Japán első miniszterelnöke feloldotta. Ezután alakult ki az a komoly követelmény rendszer, amelynek a szakácsoknak és éttermeknek egyaránt meg kell felelniük. 20 fugu fajta ismert, ezek közül a tora fugu, vagyis a tigris fugu a legkiválóbb minőségű. Japán partjai mentén ez a fajta igen elterjedt, egész évben halásszák, azonban December és Március között van igazán szezonja.

error: Content is protected !!